علائم سرطان ریه
بیشتر سرطان های ریه تا زمانی که گسترش نیافته باشند، هیچ علامتی ایجاد نمی کنند. اما برخی از افراد مبتلا به سرطان ریه مراحل اولیه، علائمی را تجربه می کنند. اگر زمانی که اولین علائم را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید، سرطان شما به احتمال زیاد درمان خواهد شد.
شایع ترین علائم سرطان ریه عبارتند از:
- سرفه ای که از بین نمی رود یا بدتر می شود
- سرفه خونی و تف یا خلط قهوه ای مایل به قرمز
- درد قفسه سینه که اغلب با تنفس عمیق، سرفه یا خنده بدتر می شود
- گرفتگی صدا
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن بدون دلیل
- تنگی نفس
- احساس خستگی یا ضعف
- عفونت هایی مانند برونشیت و ذات الریه که از بین نمی روند یا بارها عود می کنند
- شروع جدید خس خس سینه
البته بیشتر این علائم به احتمال زیاد ناشی از چیزی غیر از سرطان ریه است. با این حال، اگر هر یک از این مشکلات فوق را دارید، مهم است که فوراً به پزشک خود مراجعه کنید تا بتوان علت را کشف و در صورت نیاز درمان کرد.
اگر سرطان ریه به سایر نقاط بدن گسترش یابد، ممکن است منجر به بروز علائم زیر شود:
- درد استخوان ها (مانند درد در کمر یا باسن)
- تغییرات سیستم عصبی (مانند سردرد، ضعف یا بی حسی دست یا پا، سرگیجه، مشکلات تعادل، یا تشنج)، ناشی از گسترش سرطان به مغز
- زردی پوست و چشم (یرقان)، ناشی از گسترش سرطان به کبد
- تورم غدد لنفاوی (مجموعه سلول های سیستم ایمنی بدن) مانند غدد لنفاوی گردن یا بالای استخوان ترقوه
برخی از سرطان های ریه می توانند باعث ایجاد یک نوع سندرم شوند. سندرم به معنی یک مجموعه از علائم در کنار یکدیگر است که علت مشخصی ندارد:
سندرم هورنر
سرطان های قسمت بالایی ریه گاهی اوقات تومورهای پانکوست نامیده می شوند.
تومورهای پانکوست می توانند اعصاب خاصی را در چشم و بخشی از صورت تحت تاثیر قرار دهند و باعث ایجاد گروهی از علائم به نام سندرم هورنر شوند، از جمله:
- افتادگی یا ضعف پلک فوقانی
- کوچکتر شدن مردمک چشم (قسمت تیره در مرکز چشم)
- کاهش میزان عرق در پوست صورت (در سمت درگیر)
تومورهای پانکوست گاهی اوقات می توانند باعث درد شدید شانه نیز شوند.
سندرم سیاهرگ بزرگ فوقانی بدن (SVCS)
ورید کاوای فوقانی (SVC) سیاهرگ بزرگی است که خون را از سر و بازوها به سمت قلب می برد و از کنار قسمت فوقانی ریه راست و غدد لنفاوی داخل قفسه سینه عبور می کند. تومورهای این ناحیه می توانند بر روی ورید فوق الذکر فشار بیاورند و سبب برگشت خون در وریدها شوند. این امر می تواند منجر به تورم در صورت، گردن، بازوها و بالای قفسه سینه شود (گاهی اوقات رنگ پوست این نواحی مایل به قرمز یا کبود رنگ می شود). همچنین اگر بر مغز تأثیر بگذارد می تواند باعث سردرد، سرگیجه و تغییر در هوشیاری شود. در حالی که سندرم ورید کاوای فوقانی می تواند به تدریج در طول زمان ایجاد شود، در برخی موارد می تواند تهدید کننده زندگی باشد و نیاز به درمان فوری دارد.
سندرم های پارانئوپلاستیک
برخی از سرطان های ریه موادی شبیه هورمون می سازند که وارد جریان خون می شوند و باعث ایجاد مشکلاتی در بافت ها و اندام های دوردست می شوند، حتی اگر سرطان به آن نقاط سرایت نکرده باشد. به این مشکلات، سندرم های پارانئوپلاستیک می گویند. گاهی اوقات این سندرم ها ممکن است اولین علائم سرطان ریه باشند. از آنجایی که این علائم سایر اندام ها را تحت تاثیر قرار می دهند، گمراه کننده بوده و ممکن است پزشکان ابتدا به بیماری دیگری غیر از سرطان ریه به عنوان عامل ایجاد کننده آنها مشکوک شوند.
سندرم های پارانئوپلاستیک می تواند با هر نوع سرطان ریه رخ دهد، اما اغلب با سرطان ریه سلول کوچک SCLC همراه است. برخی از سندرم های شایع عبارتند از:
- سندرم ترشح نامناسب هورمون ضد ادراری (SIADH) : در این شرایط، سلول های سرطانی ADH می سازند، هورمونی که باعث می شود کلیه ها آب را نگه دارند. این وضعیت باعث کاهش سطح نمک در خون می شود. علائم سندرم ترشح نامناسب هورمون ضد ادراری می تواند شامل خستگی، از دست دادن اشتها، ضعف یا گرفتگی عضلات، حالت تهوع، استفراغ، بی قراری و گیجی باشد. بدون درمان، موارد شدید آن ممکن است منجر به تشنج و کما شود.
- سندرم کوشینگ: در این بیماری، سلول های سرطانی ACTH می سازند، هورمونی که باعث می شود غدد فوق کلیوی کورتیزول بسازند. این وضعیت می تواند منجر به علائمی مانند افزایش وزن، کبودی آسان، ضعف، خواب آلودگی و احتباس مایعات شود. سندرم کوشینگ همچنین می تواند منجر به فشار خون بالا، سطح قند خون بالا یا حتی دیابت شود.
- مشکلات سیستم عصبی: SCLC گاهی اوقات می تواند باعث شود سیستم ایمنی بدن به بخش هایی از سیستم عصبی حمله کند که می تواند منجر به مشکلاتی شود. یک نمونه بارز، اختلال عضلانی به نام سندرم لامبرت ایتون است. در این سندرم عضلات اطراف باسن ضعیف می شوند. یکی از اولین علائم ممکن است مشکل برخاستن از حالت نشسته باشد. بعداً ممکن است عضلات اطراف شانه ضعیف شوند.
- سطح بالای کلسیم در خون (هایپرکلسمی)، که می تواند باعث تکرر ادرار، تشنگی، یبوست، حالت تهوع، استفراغ، درد شکم، ضعف، خستگی، سرگیجه و گیجی شود.
باز هم تاکید می کنیم، بسیاری از این علائم به احتمال زیاد ناشی از چیزی غیر از سرطان ریه است. با این حال، اگر هر یک از این مشکلات را دارید، مهم است که فوراً به پزشک خود مراجعه کنید تا بتوان علت را پیدا و در صورت نیاز درمان کرد.