پاسخ بهترین متخصص رادیوتراپی در تهران به سوالات شما
پزشکان معمولاً سرطان را با پرتودرمانی، جراحی یا داروهایی از جمله شیمی درمانی، هورمون درمانی و یا درمان بیولوژیک، به تنهایی یا به صورت ترکیبی، درمان می کنند.
چنانچه سرطان در شما با پرتو درمانی قابل درمان باشد، حتما باید با بهترین متخصص رادیوتراپی در تهران مشورت کنید. برای نظارت بر مراقبت هرچه بهتر از شما، یک متخصص رادیوانکولوژی (پزشکی که در درمان بیماران با پرتودرمانی تخصص دارد) با سایر متخصصان سرطان، مانند جراحان و انکولوژیست های دیگر، همکاری خواهد کرد. وی درباره جزئیات سرطان شما، نقش پرتودرمانی در برنامه کلی درمان شما و آنچه از درمان خود انتظار دارید شرح خواهد داد.
یکی از بهترین متخصصان در این زمینه جناب آقای دکتر احسان کرباسی، دارای رتبه برتر بورد تخصصی رادیوتراپی انکولوژی هستند که با طی دوره های تکمیلی متعدد، بسیار حرفه ای عمل کرده اند.
درباره بهترین متخصص رادیوتراپی در تهران بیشتر بدانید
در ادامه این مطلب، با آقای دکتر احسان کرباسی به عنوان یکی از بهترین متخصصین رادیوتراپی در تهران به پرسش های متداول شما عزیزان در خصوص پرتودرمانی و سرطان پاسخ می دهیم.
با ما همراه باشید.
متخصص پرتودرمانی در تهران: رادیوتراپی چیست و چگونه عمل می کند؟

رادیوتراپی یا پرتودرمانی، به بکارگیری از اشکال مختلف پرتودرمانی برای درمان ایمن و مؤثر سرطان و سایر بیماری ها اطلاق می گردد. انکولوژیست های پرتودرمانی یا متخصصان رادیوتراپی انکولوژی ممکن است از اشعه برای درمان سرطان، کنترل رشد سرطان یا تسکین علائمی مانند درد یا خونریزی استفاده کنند.
پرتودرمانی با آسیب رساندن به سلول های سرطانی باعث بهبود میشود. سلول های طبیعی قادر به ترمیم خود هستند، در حالی که سلول های سرطانی نمی توانند این کار را انجام دهند. تکنیک های جدید همچنین به پزشکان اجازه می دهد تا اشعه را برای محافظت از سلول های سالم بهتر مورد هدف قرار دهند.
پرتو درمانی برای چه بیماری هایی است؟
گاهی اوقات رادیوتراپی تنها درمانی است که بیمار نیاز دارد. در موارد دیگر، این تنها بخشی از درمان کلی بیمار به شمار می رود. به عنوان مثال، سرطان پروستات و سرطان حنجره اغلب تنها با رادیوتراپی درمان می شوند، در حالی که زنان مبتلا به سرطان پستان (سینه) ممکن است با جراحی، پرتودرمانی و یا شیمی درمانی درمان شوند.
همچنین ممکن است از اشعه برای موثرتر کردن درمان اصلی نیز استفاده شود. برای مثال، شما می توانید قبل از جراحی، با رادیوتراپی درمان شوید تا با کوچک کردن حجم تومور، امکان جراحی بهتر و کاملتر میسر شود. یا اینکه ممکن است پس از جراحی برای از بین بردن بقایای سرطان با پرتودرمانی تحت درمان قرار بگیرید. انکولوژیست پرتودرمانی ممکن است استفاده از رادیوتراپی را به طرق مختلف انتخاب کند. گاهی اوقات، هدف درمان قطعی سرطان است. در این مورد، پرتودرمانی ممکن است برای موارد زیر استفاده شود:
- از بین بردن تومورهای اولیه (تومورهایی که به سایر قسمت های بدن شما گسترش نیافته اند).
- کاهش دادن خطر عود سرطان با از بین بردن بقایای سرطان پس از عمل جراحی یا شیمی درمانی.
گاهی اوقات، هدف کلی، کاهش سرعت سرطان تا حد امکان است. در موارد دیگر، هدف، کاهش علائم ناشی از رشد تومورها و بهبود کیفیت زندگی شما است. هنگامی که پرتودرمانی برای این منظور انجام می شود، به آن مراقبت تسکینی می گویند. در این مورد، اشعه ممکن است برای موارد زیر استفاده شود:
- کوچک کردن تومورهایی که با کیفیت زندگی شما تداخل دارند، مانند تومور ریه که باعث تنگی نفس می شود.
- تسکین درد با کاهش اندازه تومور.
” متخصص رادیوانکولوژی هدف از درمان را باید با بیمارانش در میان بگذارد.“
بهترین متخصص رادیوتراپی در تهران پاسخ میدهد: انواع رادیوتراپی چیست؟

هدف از رادیوتراپی، رساندن پرتوهای کافی به بدن برای از بین بردن سلول های سرطانی و در عین حال جلوگیری از آسیب به بافت های سالم است. راه های مختلفی برای این درمان وجود دارد. بسته به محل، اندازه و نوع سرطان، ممکن است یک یا ترکیبی از تکنیک ها را دریافت کنید.
درباره انواع رادیوتراپی بیشتر بدانید
تیم درمانی به شما کمک می کند تا مشخص شود کدام درمان برای شما بهترین است. پرتودرمانی به دو صورت خارجی و داخلی انجام می شود. در طول پرتودرمانی خارجی، تیم رادیوانکولوژی از دستگاهی برای هدایت پرتوهای ایکس یا پرتوهای الکترون پرانرژی به سمت سرطان استفاده می کند. پرتودرمانی داخلی یا براکی تراپی شامل قرار دادن منابع رادیواکتیو در داخل بدن شما است.
بهترین متخصص رادیوتراپی در تهران پاسخ میدهد: پرتو درمانی خارجی چیست؟

در پرتودرمانی خارجی، اشعه از طریق پوست به سمت سرطان و ناحیه اطراف آن هدایت می شود تا تومور اصلی و سلول های سرطانی مجاور را از بین ببرد. برای به حداقل رساندن عوارض جانبی رادیوتراپی، درمان ها معمولاً پنج روز در هفته، به مدت چند هفته متوالی انجام می شود. این امر به پزشکان اجازه می دهد تا تشعشعات کافی را وارد بدن کنند تا سرطان را از بین ببرند، و در عین حال هر روز زمان کافی برای بهبودی به سلول های سالم می دهند.
پرتو رادیوتراپی معمولاً توسط دستگاهی به نام شتاب دهنده خطی تولید می شود. شتاب دهنده خطی یا لیناک (Linac) قادر به تولید پرتوهای ایکس و الکترون های پرانرژی برای درمان سرطان شما است. تیم درمانی با استفاده از یک نرم افزار با فناوری پیشرفته و برنامه ریزی شده برای هر یک از درمان ها، اندازه و شکل پرتو و همچنین نحوه هدایت آن به بدن را کنترل می کند تا به طور موثر تومور شما را درمان کند و در عین حال از بافت طبیعی اطراف محافظت شود. در پاراگراف های بعدی چندین نوع خاص از پرتو درمانی خارجی مورد بحث قرار می گیرد. آنها برای انواع خاصی از سرطان استفاده می شوند و رادیوانکولوژیست شما بر اساس شرایط تومور، یکی از این درمان ها را به شما توصیه می کند:
رادیوتراپی سه بعدی کانفورمال 3DCRT
در مواردی که محل تومور مناسب باشد و از نظر شکل و اندازه پیچیدگی خاصی نداشته باشد با همین روش نیز می توان درمان مناسبی انجام داد. البته بسیار بهتر است که دستگاه رادیوتراپی مجهز به MLC (Multi Leaf Chlimator) باشد تا از عوارض احتمالی پرتودرمانی کاسته شود.
پرتودرمانی با شدت تعدیل شده IMRT
شکل پیشرفته تری از رادیوتراپی است که به پرتو اجازه می دهد تا مطابقت بیشتری با تومور داشته باشد. با IMRT، پرتو رادیوتراپی را می توان به “اجزاء” بسیاری تقسیم کرد و همچنین شدت هر جزء را می توان به صورت جداگانه تنظیم کرد. بر خلاف روشهای قبلی، دوز هر ناحیه درمانی توسط کامپیوتر محاسبه شده و ممکن است بتوان میزان تابش دریافتی توسط بافت سالم نزدیک تومور را محدودتر کرد. در برخی شرایط مانند کانسر پروستات، این امر ممکن است اجازه دهد تا دوز بالاتری از اشعه به تومور داده شود و به طور بالقوه شانس درمان را افزایش دهد.
پروتون تراپی
پروتون درمانی یا پروتون بیم تراپی نوعی درمان با پرتوهای خارجی است که طی آن از پروتون ها به جای اشعه ایکس استفاده می شود. ویژگی های فیزیکی پروتون درمانی به پزشکان اجازه می دهد تا به طور موثرتری دوز تابش را به بافت سالم مجاور کاهش دهند که البته متاسفانه در حال حاضر (سال 1400) در کشور ما دستگاه مجهز به پروتون درمانی وجود ندارد.
نوترون تراپی
نوترون تراپی نیز مانند پروتون تراپی، نوع تخصصی پرتودرمانی خارجی به شمار می رود. اغلب برای درمان تومورهای خاصی که مقاوم به پرتو هستند استفاده می شود. نوترون ها نسبت به سایر انواع اشعه، تأثیر بیولوژیکی بیشتری بر سلول ها دارند. اگر با دقت استفاده شود، این تأثیر افزوده می تواند در شرایط خاص یک مزیت باشد که البته امکان انجام نوترون درمانی نیز در کشور وجود ندارد.
نکته مهم: چنانچه دستگاههای شتابدهنده خطی تجهیز شده که در برخی مراکز تهران در دسترس هستند، از نسل جدید باشند، لزوما نیاز به پروتون درمانی یا نوترون درمانی نیست و درمان های بسیار دقیق و کم عارضه قابل انجام هستند.
استریوتاکتیک رادیوسرجری (SRS) و استریوتاکتیک بادی رادیوتراپی (SBRT)
پیشرفته ترین روش پرتو درمانی هستند. رادیوتراپی استریوتاکتیک یا SRS (گاهی اوقات رادیوسرجری نامیده میشود) تکنیکی است که به رادیوانکولوژیست اجازه می دهد تا با متمرکز کردن بسیار دقیق پرتوهای رادیوتراپی، انواع خاصی از تومورها را از بین ببرد. به کمک این روش درمانی میزان حفظ بافت سالم به حداکثر می رسد. این دقت دوچندان با استفاده از تکنیک های بی حرکت سازی بسیار مطمئن، مانند هد فریم یا زیر سری های مخصوص، که در درمان تومورهای مغزی استفاده می شود، به دست می آید.
رادیوتراپی استریوتاکتیک اغلب در یک تا پنج جلسه انجام می شود و لذا بیمار مجبور نیست که چندین هفته برای انجام رادیوتراپی زمان صرف کند. علاوه بر درمان برخی سرطان ها، رادیوسرجری می تواند برای درمان ناهنجاری های رگ های خونی مغز و برخی بیماری های عصبی غیرسرطانی (خوش خیم) نیز استفاده شود. به کمک این روش ها دوز بسیار بالایی از پرتو تجویز شده و شانس علاج به حداکثر میزان خود می رسد.
اصطلاح رادیوسرجری استریوتاکتیک (SRS) برای درمان تومورهای مغزی به کار برده می شود و از اصطلاح استریوتاکتیک بادی رادیوتراپی (SBRT) برای درمان تومورهای خارج از مغزی استفاده می کنیم.
خوشبختانه این روشهای درمانی در حال حاضر در تهران اخیرا (سال 1400) راه اندازی شده است.
پرتودرمانی تحت هدایت تصویر (IGRT)
در واقع، IGRT روش مجزایی برای رادیوتراپی نیست، بلکه تکنیکی است که به انجام یک رادیوتراپی پیشرفته کمک می کند.
در واقع موقعیت تومورها ممکن است در جلسات مختلف درمان، در یک محل ثابت نباشد، همچنین تومورها در حین انجام یک جلسه رادیوتراپی نیز ممکن است حرکت کنند.
مثلا تومورهای کبد و ریه و پانکراس با حرکات ناشی از تنفس، تا 1.5 سانتی متر ممکن است جابجا شوند. به کمک IGRT می توان این حرکات تومور را کنترل کرده و تاثیر نامطلوب ناشی از جابجایی ارگانها را خنثی کرد.
همه بیماران ابتدا به عنوان بخشی از یک فرآیند برنامه ریزی شده، تحت سی تی اسکن قرار می گیرند. سپس اطلاعات تصویربرداری حاصل از سی تی اسکن به رایانه ای در اتاق درمان منتقل می شود تا به پزشکان اجازه دهد درست قبل از درمان، تصویر قبلی را با تصاویر گرفته شده مقایسه کنند.
در طول IGRT، پزشکان این تصاویر را با هم مقایسه می کنند تا ببینند آیا درمان نیاز به تغییراتی دارد یا خیر. این امر به پزشکان اجازه می دهد تا سرطان را بهتر مورد هدف قرار دهند و در عین حال از بافت سالم مجاور محافظت کنند. در برخی موارد، پزشکان یک مارکر کوچک را در داخل یا نزدیک تومور می کارند تا هدف را برای IGRT مشخص کنند.
گامانایف (گامانایف رادیوسرجری) (Gamma Knife Surgery)
نام یک ابزار یا روش برای اجرای رادیوسرجری استریوتاکتیک یا همان SRS است که مرکزی قدیمی نیز به همین نام هم در خیابان دستجردی وجود دارد.
این مرکز قدیمی در خیابان دستجردی، در سالیان گذشته قادر به درمان بیمار بود و متاسفانه با اتمام عمر کبالت رادیواکتیو دستگاه، در حال حاضر (سال 1400) قادر به انجام گامانایف نیست.
البته خوشبختانه دستگاههای به روز و مجهز شتابدهنده در تهران راه اندازی شده و می توان درمانهای SRS و SBRT را به کمک آنها انجام داد و الزاما برای درمان هیچ توموری نیاز به گامانایف نیست.