- درمان سرطان پروستات چگونه است؟
- سرطان پروستات درمان دارد؟
- آیا درمان سرطان پروستات ضروری است؟
- گزینههای درمانی سرطان پروستات چه هستند؟
- درمان قطعی سرطان پروستات پیشرفته
- درمان سرطان پروستات بر اساس استیج یا مرحله
- تازه های درمان سرطان پروستات
- برای درمان سرطان پروستات به چه دکتری مراجعه کنم؟
- بهترین مرکز درمان سرطان پروستات در تهران
- سوالات متداول
درمان سرطان پروستات چگونه است؟
درمان سرطان پروستات به مرحله بیماری، سلامت عمومی بیمار و نوع تومور بستگی دارد. گزینههای درمان شامل جراحی (پروستاتکتومی)، پرتودرمانی، هورموندرمانی و در موارد پیشرفتهتر، شیمیدرمانی یا درمان هدفمند میشود.
در مراحل اولیه، جراحی یا پرتودرمانی معمولاً بهترین نتایج را به همراه دارد و شانس درمان کاملا بالاست. در مراحل پیشرفته، هورموندرمانی برای کاهش رشد تومور و کنترل بیماری استفاده میشود. همچنین روشهای نوین مانند درمانهای ایمونوتراپی و تکنیکهای پرتودرمانی پیشرفته (مانند SBRT یا IMRT) با دقت بالا و عوارض کمتر، امیدهای تازهای برای بیماران فراهم کردهاند.
درمان سرطان با رادیوتراپی فوق تخصصی توسط دکتر احسان کرباسی متخصص پرتودرمانی
جهت رزرو نوبت تماس بگیرید: 88627420-021
انتخاب بهترین روش درمان نیازمند بررسی دقیق توسط تیمی از متخصصان است. مشاوره با پزشکان مجرب و پیگیریهای منظم، کلید موفقیت در کنترل و درمان این بیماری است.
همین امروز با شماره 02188627420 تماس بگیرید و با دکتر احسان کرباسی متخصص پرتودرمانی، مجرب و دلسوز در مورد گزینه های درمانی خود صحبت کنید.
سرطان پروستات درمان دارد؟
بله، سرطان پروستات در بسیاری از موارد درمانپذیر است، بهویژه اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود. روشهای درمان بسته به مرحله بیماری، سرعت رشد سرطان، وضعیت سلامت عمومی بیمار و ترجیحات او متفاوت است.
روشهای درمان سرطان پروستات شامل:
نظارت فعال: برای سرطانهای کمخطر و بدون علائم، پزشکان ممکن است درمان فوری را توصیه نکنند و به جای آن، وضعیت بیمار را با آزمایشها و بررسیهای منظم پیگیری کنند.
جراحی: در مواردی که سرطان محدود به پروستات است، جراحی (پروستاتکتومی رادیکال) میتواند سرطان را کاملاً از بین ببرد.
پرتودرمانی: شامل روشهایی مانند IMRT یا SBRT برای نابودی سلولهای سرطانی پروستات با دقت بالا است.
هورمون درمانی: برای کاهش یا متوقف کردن تولید هورمونهایی که رشد سرطان را تحریک میکنند.
شیمی درمانی و ایمونوتراپی: در مراحل پیشرفته برای کنترل بیماری.
تشخیص زودهنگام نقش کلیدی در موفقیت درمان دارد. مشاوره با پزشکان متخصص و پیگیریهای منظم بهترین مسیر برای مدیریت این بیماری است.
سرطان پروستات زمانی رخ میدهد که سلولهای غده پروستات (غدهای کوچک در زیر مثانه مردان که در تولید مایع منی نقش دارد) به طور غیرطبیعی رشد کرده و تکثیر میشوند. این رشد غیرطبیعی میتواند منجر به تشکیل تومور شود و برای درمان سرطان پروستات باید نوع سرطان پروستات مشخص شود.
شایعترین نوع سرطان پروستات، آدنوکارسینوما است که از سلولهای غدهای پروستات منشا میگیرد. انواع نادرتر شامل کارسینوم سلول کوچک، تومورهای نورواندوکرین (مانند کارسینوم سلول بزرگ) و کارسینوم سلول انتقالی (که معمولاً از مثانه شروع شده و به پروستات گسترش مییابد) هستند.
سرطان پروستات در مراحل اولیه اغلب بدون علامت است، اما در صورت عدم درمان میتواند به سایر نقاط بدن گسترش یابد. تشخیص زودهنگام از طریق معاینه رکتال دیجیتال، آزمایش PSA و بیوپسی، شانس درمان موفقیتآمیز را افزایش میدهد.
گزینه های درمان سرطان پروستات به عوامل مختلفی بستگی دارد، مانند سرعت رشد سرطان، گسترش آن و سلامت کلی بیمار و همچنین مزایای بالقوه یا عوارض جانبی درمان.
آیا درمان سرطان پروستات ضروری است؟
سرطان پروستات درجه پایین ممکن است نیازی به درمان فوری نداشته باشد. برای برخی، ممکن است هرگز نیازی به درمان نباشد. در عوض، پزشکان گاهی اوقات نظارت فعال را توصیه می کنند.
در نظارت فعال، آزمایشهای خون منظم، معاینات رکتوم و بیوپسی پروستات ممکن است برای نظارت بر پیشرفت سرطان شما انجام شود. اگر آزمایشها نشان داد که سرطان شما در حال پیشرفت است، میتوانید درمان سرطان پروستات مانند جراحی یا پرتودرمانی را انتخاب کنید.
نظارت فعال ممکن است گزینه ای برای سرطانی باشد که علائمی ایجاد نمی کند، انتظار می رود خیلی آهسته رشد کند و به ناحیه کوچکی از پروستات محدود شود. نظارت فعال همچنین ممکن است برای کسی که بیماری جدی دیگری دارد یا در سن بالایی است که درمان سرطان را دشوارتر می کند، در نظر گرفته شود.
گزینههای درمانی سرطان پروستات چه هستند؟
جراحی پروستات
برش های پروستاتکتومی
جراحی سرطان پروستات شامل برداشتن غده پروستات (پروستاتکتومی رادیکال)، مقداری از بافت اطراف و چند غدد لنفاوی است.
جراحی گزینه ای برای درمان سرطان پروستات است که به پروستات محدود شده است. گاهی اوقات برای درمان سرطان پروستات پیشرفته در ترکیب با سایر درمان ها استفاده می شود.
برای دسترسی به پروستات، جراحان ممکن است از تکنیکی استفاده کنند که شامل موارد زیر باشد:
- ایجاد چندین برش کوچک در شکم شما. در طول پروستاتکتومی لاپاراسکوپی با کمک ربات، ابزارهای جراحی به یک دستگاه مکانیکی (ربات) متصل می شوند و از طریق چندین برش کوچک در شکم شما وارد می شوند. جراح در کنسول می نشیند و از کنترل های دستی برای هدایت ربات برای حرکت دادن ابزار استفاده می کند. اکثر جراحی های سرطان پروستات با استفاده از این تکنیک انجام می شود.
- ایجاد یک برش طولانی در شکم شما. در طول جراحی رتروپوبیک، جراح یک برش طولانی در قسمت پایین شکم شما ایجاد می کند تا به غده پروستات دسترسی پیدا کند و آن را خارج کند. این رویکرد بسیار کمتر رایج است، اما ممکن است در شرایط خاص ضروری باشد.
با پزشک خود در مورد اینکه کدام نوع جراحی برای شرایط خاص شما بهترین است، صحبت کنید.
پرتو درمانی پروستات
پرتو درمانی پروستات از انرژی پرقدرت برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. درمان های پرتو درمانی پروستات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
پرتو درمانی خارجی پروستات:
در طول پرتودرمانی خارجی، شما روی یک میز دراز می کشید در حالی که یک دستگاه در اطراف بدن شما حرکت می کند و پرتوهای انرژی پرقدرت مانند اشعه ایکس یا پروتون را به سمت سرطان پروستات شما هدایت می کند. شما معمولاً پنج روز در هفته برای چندین هفته تحت درمان با پرتوهای خارجی قرار می گیرید. برخی از مراکز پزشکی دوره کوتاه تری از پرتودرمانی را ارائه می دهند که از دوزهای بالاتر تشعشع در روزهای کمتر استفاده می کند.
پرتودرمانی با پرتو خارجی گزینه ای برای درمان سرطانی است که به پروستات محدود شده است. همچنین می توان از آن پس از جراحی برای از بین بردن هر گونه سلول سرطانی که ممکن است باقی بماند استفاده کرد، اگر خطر گسترش یا بازگشت سرطان وجود داشته باشد. برای سرطان پروستات که به سایر نواحی بدن مانند استخوان ها گسترش می یابد، پرتودرمانی می تواند به کند کردن رشد سرطان و تسکین علائمی مانند درد کمک کند.
پرتودرمانی داخلی یا براکی تراپی پروستات:
براکی تراپی شامل قرار دادن منابع رادیواکتیو در بافت پروستات شما است. اغلب، تشعشع در دانه های رادیواکتیو به اندازه برنج وجود دارد که در بافت پروستات شما وارد می شود. دانه ها دوز کمی از تشعشع را در مدت زمان طولانی ارائه می دهند. براکی تراپی یکی از گزینه ها برای درمان سرطانی است که به خارج از پروستات گسترش نیافته است.
درمان سرطان پروستات با انجماد یا گرم کردن بافت پروستات
درمانهای تخریبی بافت پروستات را با سرما یا گرما از بین میبرند. گزینه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
انجماد بافت پروستات (کرایوتراپی پروستات ):
کرایو ابلیشن یا کرایوتراپی برای سرطان پروستات شامل استفاده از یک گاز بسیار سرد برای انجماد بافت پروستات است. بافت اجازه داده می شود تا ذوب شود و این روش تکرار می شود. چرخه های انجماد و ذوب، سلول های سرطانی و برخی از بافت های سالم اطراف را از بین می برد.
گرم کردن بافت پروستات (هایفو پروستات ):
درمان اولتراسوند متمرکز با شدت بالا (HIFU) از انرژی اولتراسوند متمرکز برای گرم کردن بافت پروستات و مرگ سلول های سرطانی استفاده می کند. این درمانها ممکن است برای درمان سرطانهای پروستات بسیار کوچک در زمانی که جراحی امکانپذیر نیست، در نظر گرفته شوند. آنها همچنین ممکن است برای درمان سرطان های پروستات پیشرفته در صورتی که سایر درمان ها مانند پرتودرمانی کمکی نکرده باشند، استفاده شوند.
هورمون درمانی پروستات
هورمون درمانی درمانی است برای جلوگیری از تولید هورمون مردانه تستوسترون توسط بدن شما. سلول های سرطان پروستات برای رشد خود به تستوسترون متکی هستند. قطع منبع تستوسترون ممکن است باعث مرگ یا رشد آهسته تر سلول های سرطانی شود.
گزینه های هورمون درمانی سرطان پروستات عبارتند از:
- داروهایی که بدن شما را از تولید تستوسترون باز می دارند. داروهای خاصی که به عنوان آگونیست ها و آنتاگونیست های هورمون آزاد کننده هورمون لوتئینیزه کننده (LHRH) یا هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) شناخته می شوند از دریافت پیام برای ساخت تستوسترون توسط سلول های بدن شما جلوگیری می کنند. در نتیجه، بیضه های شما تولید تستوسترون را متوقف می کنند.
- داروهایی که مانع از رسیدن تستوسترون به سلول های سرطانی می شوند. این داروها که به عنوان آنتی آندروژن شناخته می شوند، معمولاً همراه با آگونیست های LHRH تجویز می شوند. به این دلیل که آگونیست های LHRH می توانند قبل از کاهش سطح تستوسترون باعث افزایش موقت تستوسترون شوند.
- جراحی برای برداشتن بیضه ها (ارکیکتومی). برداشتن بیضه ها به سرعت و به طور قابل توجهی سطح تستوسترون را در بدن شما کاهش می دهد. اما برخلاف گزینه های دارویی، جراحی برای برداشتن بیضه ها دائمی و غیرقابل برگشت است.
هورمون درمانی اغلب برای درمان سرطان پروستات پیشرفته برای کوچک کردن سرطان و کند کردن رشد آن استفاده می شود. هورمون درمانی گاهی اوقات قبل از پرتودرمانی برای درمان سرطانی که به خارج از پروستات گسترش نیافته است استفاده می شود. به کوچک شدن سرطان کمک می کند و اثربخشی پرتودرمانی را افزایش می دهد.
شیمی درمانی سرطان پروستات
شیمی درمانی از داروها برای از بین بردن سلول های سریع الرشد، از جمله سلول های سرطانی استفاده می کند. شیمی درمانی سرطان پروستات را می توان از طریق ورید بازوی شما، به صورت قرص یا هر دو تجویز کرد.
شیمی درمانی ممکن است یک گزینه درمانی برای درمان سرطان پروستات باشد که به سایر نواحی بدن گسترش یافته است. شیمی درمانی همچنین ممکن است گزینه ای برای سرطان هایی باشد که به هورمون درمانی پاسخ نمی دهند.
ایمونوتراپی برای درمان سرطان پروستات
ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سرطان استفاده می کند. سیستم ایمنی مبارزه کننده با بیماری بدن شما ممکن است به سرطان شما حمله نکند زیرا سلول های سرطانی پروتئین هایی تولید می کنند که به آنها کمک می کند از سلول های سیستم ایمنی پنهان شوند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند عمل می کند.
ایمونوتراپی سرطان پروستات می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مهندسی سلول های شما برای مبارزه با سرطان. درمان Sipuleucel-T (Provenge) برخی از سلول های ایمنی خود شما را می گیرد، آنها را به صورت ژنتیکی در آزمایشگاه برای مبارزه با سرطان پروستات مهندسی می کند و سپس سلول ها را از طریق ورید به بدن شما تزریق می کند. این گزینه ای برای درمان سرطان پروستات پیشرفته است که دیگر به هورمون درمانی پاسخ نمی دهد.
- کمک به سلول های سیستم ایمنی بدن شما برای شناسایی سلول های سرطانی. داروهای ایمونوتراپی که به سلول های سیستم ایمنی کمک می کنند سلول های سرطانی را شناسایی و به آنها حمله کنند، گزینه ای برای درمان سرطان های پروستات پیشرفته است که دیگر به هورمون درمانی پاسخ نمی دهند.
درمان هدفمند سرطان پروستات
درمانهای دارویی هدفمند بر ناهنجاریهای خاصی که در سلولهای سرطانی وجود دارند تمرکز میکنند. با مسدود کردن این ناهنجاری ها، درمان های دارویی هدفمند سرطان پروستات می توانند باعث مرگ سلول های سرطانی شوند.
اگر هورمون درمانی موثر نباشد، ممکن است داروهای درمانی هدفمند برای درمان سرطان پروستات پیشرفته یا عودکننده توصیه شود.
برخی از درمانهای هدفمند فقط در افرادی که سلولهای سرطانی آنها جهشهای ژنتیکی خاصی دارند، عمل میکنند. سلول های سرطانی شما ممکن است در آزمایشگاه آزمایش شوند تا ببینند آیا این داروها ممکن است به شما کمک کنند یا خیر.
درمان قطعی سرطان پروستات پیشرفته
درمان قطعی سرطان پروستات پیشرفته، به معنای ریشه کن کردن کامل بیماری و بازگشت به زندگی عادی است. گرچه رسیدن به این هدف در مراحل پیشرفته سرطان چالش برانگیز است، اما با پیشرفت علم و تکنولوژی، امروزه روشهای موثری برای کنترل و درمان این بیماری وجود دارد. انتخاب روش درمانی مناسب به عوامل مختلفی مانند مرحله سرطان، سلامت عمومی بیمار و انتخاب شخصی او بستگی دارد. برخی از روشهای درمانی موثر برای سرطان پروستات پیشرفته عبارتند از درمان های بصورت تکی یا ترکیبی با نظر پزشک است: جراحی ، پرتودرمانی با تکنیکهای پیشرفته مانند IMRT ، براکی تراپی، درمان هدفمند و …
درمان سرطان پروستات بر اساس استیج یا مرحله
مرحله سرطان یکی از مهم ترین عوامل در انتخاب بهترین راه برای درمان آن است. سرطان پروستات بر اساس مراحل سرطان و سطح PSA و نمره گلیسون (گروه درجه) زمانی که برای اولین بار تشخیص داده می شود، مرحله بندی می شود.
درمان سرطان پروستات گرید 1
در مراحل ابتدایی سرطان پروستات، سلولهای سرطانی هنوز کوچک هستند و به بافتهای اطراف پروستات حمله نکردهاند. رشد این سلولها بسیار کند است و معمولاً در این مرحله، سرطان پروستات علائمی ایجاد نمیکند.
پرتودرمانی یکی از گزینههای درمانی موثر در مراحل ابتدایی سرطان پروستات است. در این روش، از پرتوهای پرانرژی برای هدف قرار دادن و از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. با از بین رفتن سلولهای سرطانی، رشد و تقسیم آنها متوقف شده و از پیشرفت بیماری جلوگیری میشود.
درمان سرطان پروستات گرید 2
سرطان به غدد لنفاوی یا سایر نقاط بدن گسترش نیافته است. گزینههای درمانی شامل نظارت فعال (برای سرطانهای کم خطر)، جراحی (پروستاتکتومی)، پرتودرمانی (خارجی یا براکی تراپی)، و در برخی موارد هورمون درمانی به عنوان درمان کمکی است. انتخاب درمان به عواملی مانند گروه خطر، سن و سلامت عمومی بیمار و ترجیحات بیمار بستگی دارد. در صورت وجود ویژگیهای نگران کننده در سرطان پس از جراحی، ممکن است پرتودرمانی به بستر پروستات و هورمون درمانی توصیه شود.
درمان سرطان پروستات گرید 3 (درمان سرطان پروستات بدخیم)
سرطان به غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته است، اما به سایر اندامهای بدن نرسیده است. گزینههای درمانی شامل پرتودرمانی خارجی همراه با هورمون درمانی، هورمون درمانی به تنهایی، و در برخی موارد جراحی (برای بیمارانی که احتمالاً بیشترین سود را از آن میبرند) است. در صورت وجود ویژگیهای نگران کننده در سرطان پس از جراحی، ممکن است پرتودرمانی به بستر پروستات و هورمون درمانی توصیه شود.
درمان سرطان پروستات گرید 4 ( درمان سرطان پروستات با متاستاز به استخوان)
تازه های درمان سرطان پروستات
تازههای این حوزه شامل روشهای درمانی هدفمند مانند لوتیشیوم-177 PSMA و ایمونوتراپی با داروهایی چون “پمبرولیزوماب” هستند که با دقت و اثربخشی بیشتر به مبارزه با سلولهای سرطانی میپردازند. در زمینه پرتودرمانی نیز شاهد پیشرفتهای چشمگیری هستیم. تکنیکهای مدرن پرتودرمانی مانند IMRT و براکی تراپی با هدف قرار دادن دقیق تومور و کاهش آسیب به بافتهای سالم اطراف آن، عوارض جانبی درمان را به حداقل میرسانند. همچنین، روشهای تصویربرداری پیشرفته مانند PSMA PET/CT به تشخیص و مرحلهبندی دقیقتر سرطان پروستات کمک کرده و در انتخاب روش درمانی مناسب نقش مهمی ایفا میکنند. با توجه به این پیشرفتها و همچنین رویکرد درمانهای ترکیبی و شخصیسازی شده، امید به زندگی و بهبودی در بیماران مبتلا به سرطان پروستات افزایش یافته است.
برای درمان سرطان پروستات به چه دکتری مراجعه کنم؟
برای درمان سرطان پروستات، به طور کلی به دو متخصص میتوانید مراجعه کنید:
انکولوژیست پرتو درمانی (متخصص رادیوتراپی انکولوژی): اگر درمان شما شامل پرتودرمانی باشد، به یک انکولوژیست پرتودرمانی ارجاع داده میشوید. میتوانید همین امروز با دکتر احسان کرباسی متخصص پرتودرمانی در تهران که از تکنیک های پیشرفته پرتودرمانی برای درمان استفاده میکنند، با تجربه و دلسوز هستند و از همه مهمتر صدها بیمار را درمان کرده اند مراجعه کنید.
متخصص اورولوژی: متخصص اورولوژی (اورولوژیست) پزشک متخصصی است که در تشخیص و درمان بیماریها و اختلالات مربوط به سیستم ادراری و تناسلی مردان و زنان فعالیت میکند. متخصص اورولوژی برای تشخیص و درمان سرطان پروستات از روشهای مختلفی استفاده میکند.
مرکز درمان و تشخیص سرطان دکتر احسان کرباسی یکی از بهترین مراکز درمان سرطان پروستات در تهران است. این مرکز دارای تیمی از متخصصان مجرب و تجهیزات پیشرفته است که به بیماران در درمان سرطان پروستات کمک میکنند.
مرکز درمان و تشخیص سرطان در تهران، میدان شیخ بهایی، به سمت جنوب، ابتدای خ شیخ بهایی، پ ۱۵۲ واقع شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید با شماره تلفن های 02188627420 , 02188628905 تماس بگیرید.
سوالات متداول
چه روشهایی برای درمان سرطان پروستات وجود دارد؟
- نظارت فعال (Active Surveillance): در موارد سرطانهای با رشد کند.
- جراحی (Prostatectomy): برداشتن پروستات برای حذف سلولهای سرطانی.
- پرتودرمانی (Radiation Therapy): استفاده از اشعه برای از بین بردن سلولهای سرطانی.
- هورمون درمانی (Hormone Therapy): کاهش یا قطع تولید هورمونهای مردانه برای کاهش رشد سرطان.
- شیمی درمانی (Chemotherapy): استفاده از داروهای ضد سرطان در موارد پیشرفته.
- ایمونوتراپی (Immunotherapy): تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان.
- درمانهای هدفمند (Targeted Therapy): استفاده از داروهایی که به طور خاص به مولکولهای مرتبط با سرطان حمله میکنند.
آیا درمان سرطان پروستات همیشه ضروری است؟
در موارد سرطانهای با رشد کند و غیرتهاجمی، پزشک ممکن است “نظارت فعال” را توصیه کند و درمان را به تأخیر بیندازد.
عوارض جانبی روشهای درمان چیست؟
- جراحی: بیاختیاری ادرار، اختلال در نعوظ، و عفونت.
- پرتودرمانی: خستگی، تحریک مثانه یا روده.
- هورموندرمانی: کاهش میل جنسی، خستگی، و کاهش تراکم استخوان.
- شیمیدرمانی: تهوع، ریزش مو، و خستگی.
سرطان پروستات چه زمانی متاستاز میدهد؟
وقتی سلولهای سرطانی به سایر قسمتهای بدن (مانند استخوانها، ریهها یا کبد) گسترش یابند. در این موارد درمان معمولاً شامل روشهای ترکیبی است.
آیا درمان سرطان پروستات منجر به ناباروری میشود؟
برخی از روشهای درمان، مانند جراحی یا پرتودرمانی، ممکن است بر باروری تأثیر بگذارند. حفظ اسپرم پیش از شروع درمان گزینهای برای حفظ باروری است.
آیا سرطان پروستات درمانپذیر است؟
در مراحل اولیه و زمانی که به سایر قسمتهای بدن گسترش نیافته باشد، درمان بسیار موفقیتآمیز است. درمان در مراحل پیشرفتهتر بیشتر بر کنترل بیماری و بهبود کیفیت زندگی تمرکز دارد.