پرتو درمانی سرطان تخمدان
در پرتو درمانی سرطان تخمدان از اشعه ایکس یا ذرات با انرژی بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. این درمان بسیار شبیه به انجام یک رادیوگرافی معمولی است ولی انرژی اشعه بیشتر است. شیمی درمانی معمولا برای درمان سرطان تخمدان موثرتر است، بنابراین پرتودرمانی به ندرت به عنوان درمان اصلی سرطان تخمدان استفاده می شود. با این حال، پرتودرمانی سرطان تخمدان می تواند در درمان مناطقی که سرطان در آنها گسترش یافته است، چه در نزدیکی تومور اصلی، چه در یک محل دوردست، مانند مغز یا نخاع، مفید باشد.
پرتو درمانی سرطان تخمدان یا رادیوتراپی، یکی از روشهای درمانی مهم در مبارزه با سرطان تخمدان است. در این روش، از پرتوهای پرانرژی برای هدف قرار دادن و از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. پرتو درمانی سرطان تخمدان میتواند به تنهایی یا در ترکیب با جراحی و شیمیدرمانی برای درمان سرطان تخمدان در مراحل مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
پرتودرمانی خارجی (EBRT: External Beam Radiation Therapy) سرطان تخمدان
این رایج ترین نوع پرتو درمانی سرطان تخمدان برای زنان مبتلا به سرطان تخمدان است. پرتودرمانی خارجی بسیار شبیه عکس برداری با اشعه ایکس است، با این تفاوت که پرتودرمانی سرطان تخمدان قوی تر است. در این شکل از رادیوتراپی، یک دستگاه اشعه را روی ناحیه تحت تاثیر سرطان متمرکز می کند. این روش به خودی خود بدون درد است.
براکی تراپی سرطان تخمدان
براکی تراپی که تحت عنوان پرتودرمانی داخلی نیز شناخته می شود، روش دیگری برای ارائه پرتودرمانی سرطان تخمدان است. در این روش، به جای تجویز اشعه از خارج از بدن، دستگاهی حاوی اصطلاحا بذر یا گلوله های رادیواکتیو در داخل بدن، نزدیک بافت مبتلا به سرطان قرار می گیرد. با این حال این روش به ندرت برای سرطان تخمدان به کار گرفته می شود.
تعداد جلسات رادیوتراپی سرطان تخمدان
هر جلسه درمان فقط چند دقیقه طول می کشد. معمولا جلسات 5 روز در هفته و به مدت چند هفته انجام می شود.
عوارض پرتو درمانی سرطان تخمدان
برخی از عوارض جانبی شایع در پرتو درمانی سرطان تخمدان عبارتند از:
- تغییرات پوستی – پوست ناحیه تحت درمان ممکن است آفتاب سوخته و یا حتی تاول زده و پوسته پوسته شود.
- خستگی
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- تحریک واژن، گاهی همراه با ترشح (اگر لگن تحت درمان باشد)
این عوارض رادیوتراپی در سرطان تخمدان پس از قطع درمان بهبود می یابند. تغییرات پوستی به تدریج محو می شوند و پوست در عرض 6 تا 12 ماه به حالت عادی باز می گردد.
اگر عوارض جانبی ناشی از رادیوتراپی تخمدان را تجربه می کنید، به تیم مراقبت از سرطان خود اطلاع دهید. اغلب راه هایی برای درمان آنها وجود دارد.
پرتودرمانی یا رادیوتراپی، یکی از روشهای درمانی مهم در مبارزه با سرطان تخمدان است. در این روش، از پرتوهای پرانرژی برای هدف قرار دادن و از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. پرتودرمانی میتواند به تنهایی یا در ترکیب با جراحی و شیمیدرمانی برای درمان سرطان تخمدان در مراحل مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
چه زمانی پرتو درمانی برای سرطان تخمدان تجویز میشود؟
پرتو درمانی سرطان تخمدان میتواند در موارد زیر برای سرطان تخمدان استفاده شود:
پس از جراحی: برای از بین بردن سلولهای سرطانی میکروسکوپی که ممکن است پس از جراحی باقی مانده باشند.
در مراحل پیشرفته: برای کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی در بیمارانی که سرطان آنها به سایر نقاط بدن گسترش یافته است.
در صورت عدم امکان جراحی: برای بیمارانی که به دلیل شرایط پزشکی خاص قادر به تحمل جراحی نیستند.
مزایای پرتودرمانی برای سرطان تخمدان
کاهش خطر عود سرطان: پرتودرمانی میتواند به کاهش خطر بازگشت سرطان پس از جراحی کمک کند.
کنترل علائم: در موارد پیشرفته، پرتودرمانی میتواند به کاهش درد، خونریزی و سایر علائم ناشی از سرطان کمک کند و کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشد.
درمان غیرتهاجمی: در مقایسه با جراحی، پرتودرمانی کمتر تهاجمی است و عوارض جانبی کمتری دارد.
درمان سرپایی: در بیشتر موارد، پرتودرمانی بهصورت سرپایی انجام میشود و نیازی به بستری در بیمارستان ندارد.
پرتو درمانی سرطان تخمدان و باروری
پرتو درمانی سرطان تخمدان در ناحیه لگن میتواند بر باروری زنان تأثیر بگذارد، زیرا میتواند به تخمدانها آسیب برساند و باعث کاهش تولید هورمونها و تخمکها شود. اگر نگران تأثیر پرتو درمانی بر باروری خود هستید، قبل از شروع درمان با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است گزینههایی مانند فریز کردن تخمکها یا بافت تخمدان قبل از درمان برای شما در دسترس باشد.
بهترین متخصص پرتو درمانی در تهران | بهترین متخصص رادیوتراپی تخمدان
چنانچه در جستجوی بهترین متخصص رادیوتراپی تهران هستید و بارها متخصصین رادیوتراپی تهران و لیست مراکز رادیوتراپی خصوصی در تهران را بررسی کرده اید، اما همچنان به نتیجه مساعدی نرسیده اید، به شما دکتر احسان کرباسی را معرفی می کنیم.
دکتر احسان کرباسی دارای بورد تخصصی رادیوتراپی انکولوژی_پرتودرمانی از دانشگاه علوم پزشکی تهران راه را برای درمان شما کوتاه می کند.
جهت ارتباط با بهترین مرکز پرتو درمانی تهران لطفا کلیک کنید.
منبع: cancer.org