انکولوژی چیست | یک متخصص انکولوژیست چه کمکی به شما می کند؟

انکولوژی چیست
4.4/5 - (7 امتیاز)

انکولوژی چیست

علم انکولوژی چیست و بهترین انکولوژیست سرطان چه کارهایی برای شما انجام می دهد؟ واژه انکولوژی به معنی شاخه ای از علم پزشکی است که با تومورها و سرطان سر و کار دارد. کلمه “انکو” به معنی توده یا تومور است، و کلمه “لوژی” به معنی علم یا شناخت می باشد.

متخصصان انکولوژی یا انکولوژیست های حرفه ای افرادی هستند که در زمینه شناخت، تشخیص و درمان سرطان متخصص هستند و می توانند به بیماران مبتلا به سرطان کمک کنند. پزشکانی که در حوزه های مختلف درمان سرطان، از جمله پرتودرمانی و شیمی درمانی فعالیت می کنند باید دانش انکولوژی داشته باشند تا بتوانند به بهترین شکل از درمان های تخصصی خود برای بهبود وضعیت سرطان استفاده کنند. 

مطالب پیشنهادی:

پرتودرمانی چیست

پرتودرمانی بهتر است یا شیمی درمانی

انکولوژی چیست
انکولوژی چیست

دکتر احسان کرباسی، یکی از بهترین متخصصان پرتو درمانی در تهران و از جمله معتبرترین انکولوژیست های کشور هستند، که سال ها است در زمینه پرتو درمانی انواع سرطان با جدیدترین متدها فعالیت می کنند.

در این مقاله قصد داریم تا بیشتر در مورد انکولوژی صحبت کنیم. با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.

سرطان چیست؟

هر کدام از سلول های بدن دارای یک سیستم تنظیم شده دقیق هستند که رشد، بلوغ، تقسیم سلولی و زمان مرگ آنها را مشخص می کند. ساز و کاری که از طریق ژنتیک و کروموزوم های سلول ها اعمال می شود. سرطان زمانی آغاز می شود که سلول های بخش یا اندامی از بدن شروع به رشد غیر قابل کنترل کنند. رفتار غیرعادی این سلول ها در اثر جهش های ژنتیکی اتفاق می افتد. البته جهش ژنتیکی چیزی نیست که رخ دادن آن در بدن اتفاق نادری باشد. اتفاقا همواره جهش های ژنتیکی مختلفی در بدن ایجاد می شوند که سیستم ایمنی خود بدن، سلول های آسیب دیده را خود به خود حذف می کند. اما با ضعیف شدن بدن، و به خصوص بالاتر رفتن سن، کم کم این جهش های ژنتیکی سلولی قدرت گرفته، و در برخی از اوقات کار به جایی می رسد که سلول جهش یافته از بدن دفع نمی شود و به فعالیت خود ادامه می دهد.

سلول جهش یافته ای که به شکلی غیرقابل کنترل به تقسیم و رشد ادامه می دهد و در زمان معین نمی میرد، کم کم تشکیل توده می دهد و موجب شکل گیری سرطان می شود. انواع مختلفی از سرطان وجود دارد، اما تمام آنها ناشی از رشد غیرقابل کنترل سلول های غیرعادی هستند.

انکولوژی چیست
انکولوژی چیست

سرطان چقدر رواج دارد؟

امروزه میلیون ها نفر در جهان وجود دارند که یا به سرطان مبتلا هستند، یا قبلا به آن مبتلا شده اند. به عنوان مثال، سرطان دومین عامل بزرگ مرگ و میر در کشور آمریکا به شمار می شود. تقریبا نیمی از مردان و یک سوم زنان آمریکایی در طول زندگی خود به سرطان مبتلا می شوند. انکولوژی چیست

این آمار در کشور های دیگر کمی بدتر یا بهتر است، اما به صورت میانگین درصد آن در همه جای جهان ثابت است. به صورت عمومی آمار ابتلا به سرطان در کشورهای جهان سوم بیشتر است.

چند مدت است که سرطان به وجود آمده است؟

برخی از شواهد و مدارک هستند که نشان دهنده وجود تومورهای استخوانی در فسیل های باستانی مومیایی های باستانی مصرند. نشانه های وجود توده های سرطان استخوان در مومیایی های دیگر نقاط هم دیده شده است. همچنین نسخه های خطی باستانی نیز بر وجود بیماری هایی بسیار شبیه سرطان اشاره داشته اند.

انکولوژیست کیست

پزشکانی که تخصصشان انکولوژی است را با نام متخصصان سرطان یا انکولوژیست هم می شناسند. این متخصصان انکولوژیست کارهای مختلفی برای بیماران مبتلا به سرطان انجام می دهند. از جمله اینکه در تشخیص سرطان کمک می کنند و همچنین در تعیین مرحله و استیج سرطان نیز نقش دارند.

متخصصان انکولوژیست، در حقیقت متخصصان شناخت سرطان هستند که بسته به تخصص درمانی خود، می توانند فرآیند های درمان سرطان را نیز برای بیماران انجام دهند.

به عنوان مثال دکتر احسان کرباسی، متخصص پرتودرمانی، رادیوتراپی و انکولوژی سرطان هستند.

انکولوژی چیست
انکولوژی چیست

ابزار تشخیصی متخصص انکولوژی

مهمترین ابزار تشخیص در دست یک متخصص انکولوژی، سابقه پزشکی و علائم بیمار است. علائم رایجی که بیماران در اثر سرطان تجربه می کنند شامل بی حالی، کاهش وزن بی دلیل، کم خونی بی دلیل، تبی که علت مشخصی ندارد، و غیره هستند. انکولوژی چیست

انکولوژی به ابزارهای تشخیصی مختلفی از جمله بیوپسی یا برداشتن بخشی از بافت سرطانی به عنوان نمونه، و بررسی آن زیر میکروسکوپ آزمایشگاه، مجهز است. دیگر ابزار تشخیصی نیز شامل اندوسکوپی، آزمایش های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سی‌تی اسکن، توموگرافی گسیل پوزیترون و تکنیک های پزشکی هسته ای می شوند.

از جمله سایر متدهای رایج‌ انکولوژی برای تشخیص سرطان، شامل آزمایش خون برای پیدا کردن نشانگرهای بیولوژیکی یا تومور است. زیاد بودن این نشانگرها در خون می تواند علامت وجود سرطان باشد.

درمان سرطان

بسته به اینکه مرحله و استیج سرطان چیست، متخصص انکولوژی می تواند در تعیین برنامه درمانی مناسب و مختص بیمار کمک کند. این درمان می تواند جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی یا روش دیگری باشد.

به صورت کلی پرتودرمانی بعد از جراحی موثرترین روش برای درمان و حتی کنترل سرطان است که می تواند به صورت تکی یا در ترکیب، برای تکمیل روش های دیگر درمان سرطان، مورد استفاده قرار بگیرد. برای اطلاع بیشتر از بهترین روش های درمان سرطان کلیک کنید.

متخصصان تیم درمان سرطان 

متخصصان دیگر هم می توانند در برنامه درمان سرطان حضور داشته باشند. متخصص جراحی، متخصص پرتو درمانی انکولوژی یا متخصص رادیوتراپی و غیره. هرچند به صورت کلی تمام روند درمان سرطان، به هر روشی که باشد، تحت نظارت انکولوژیست صورت می پذیرد. حتی اگر یک کادر درمانی درمان را برای شما انجام دهد. انکولوژی چیست

انکولوژی چیست
انکولوژی چیست

عود کردن و بهبودی سرطان

زمانی که درمان های اولیه انجام شد، انکولوژیست مسئول بررسی علائم عود کردن یا بهبودی بیماری در فرد است. عود کردن سرطان به معنای بازگشتن سرطان بعد از طی کردن فرآیند های درمانی است و بهبودی، طبیعتا به معنی حذف کامل سلول های سرطانی از داخل بدن است.

غربالگری سرطان

تحقیقات انکولوژی و سرطان شامل غربالگری جمعیت عمومی برای سرطان و تست نزدیکان و خویشاوندان بیمار می شود. این اتفاق بیشتر در مورد سرطان هایی رخ می دهد که به نظر می رسد ریشه موروثی دارند. مثلا سرطان سینه به غربالگری منظم توسط ماموگرافی و تحلیل ژنتیکی ژن های BRCA1 و BRCA2 نیاز دارد.

پیشرفت های انکولوژی

تحقیقات زیادی پیرامون تمام حوزه های انکولوژی انجام شده، و همچنان می شود. تحقیقاتی که از بررسی بیولوژی سلول گرفته، تا رژیم های پرتودرمانی، مراقبت های تسکینی و تسکین درد را شامل می شوند. این روند مناسب تحقیقات باعث شده تا علم انکولوژی، علم به روزی باشد و مدام در جهت بهبود و پیشرفت خود، تغییر کند.

انکولوژی چیست
انکولوژی چیست

3 دیدگاه دربارهٔ «انکولوژی چیست | یک متخصص انکولوژیست چه کمکی به شما می کند؟»

  1. سلام
    بزرگ شدن تدریجی یک خال در صورت که ظاهر و شکل جالبی هم نداره و زیرش خون هست نشانه چیست؟ لطفا منو راهنمایی کنید خواهش میکنم. ممنون میشم جواب رو از طریق ایمیل برام بفرستید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن