سرطان پوست رشد غیر طبیعی سلول های پوست است. این یک سرطان شایع است که می تواند در هر قسمتی از بدن ایجاد شود، اما اغلب در پوستی که در معرض آفتاب قرار دارد رخ می دهد. ما در مقاله زیر به این سوال که آیا سرطان پوست کشنده است؟ کامل برای هر نوع سرطان توضیح داده ایم.
اشعه ماوراء بنفش (UV) خورشید می تواند به مرور زمان به DNA سلول های پوست شما آسیب برساند و در نتیجه سلول های سرطانی رشد کند.
هر کسی ممکن است به سرطان پوست مبتلا شود، اما برخی چیزها می توانند خطر ابتلا به آن را افزایش دهند. عوامل خطر عبارتند از:
پوست روشن تر
سابقه آفتاب سوختگی
سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان پوست
میزان بقای سرطان پوست بسته به نوع سرطان متفاوت است. برخی از انواع سرطان پوست زمانی که به موقع درمان نشوند، تهدید کننده زندگی هستند، در حالی که برخی دیگر دارای نرخ مرگ و میر پایینی هستند. در این مقاله به بررسی طول عمر بیماران سرطان پوست میپردازیم و توضیح خواهیم داد که آیا سرطان پوست کشنده است یا میتوان آن را درمان کرد خوشبختانه روش های زیادی برای درمان سرطان پوست وجود دارد. برای اطلاع از علائم سرطان پوست کلیک کنید.
آیا سرطان پوست کشنده است ؟
طول عمر بیماران سرطان پوست به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع سرطان پوست، مرحله تشخیص، و شدت درمان.
ملانوم، کشندهترین نوع سرطان پوست، است. میزان بقای پنج ساله برای ملانوم در مراحل اولیه 98 تا 100 درصد است. در مراحل پیشرفته، میزان بقای پنج ساله به 22 تا 30 درصد کاهش مییابد.
کارسینوم سلول سنگفرشی (SCC)، شایعترین نوع سرطان پوست پس از ملانوم، است. میزان بقای پنج ساله برای SCC در مراحل اولیه 90 تا 95 درصد است. در مراحل پیشرفته، میزان بقای پنج ساله به 60 تا 70 درصد کاهش مییابد.
کارسینوم سلول پایه (BCC)، کمخطرترین نوع سرطان پوست، است. میزان بقای پنج ساله برای BCC در تمام مراحل تقریباً 100 درصد است.
علاوه بر نوع سرطان پوست، مرحله تشخیص نیز بر طول عمر بیماران سرطان پوست تأثیر میگذارد. تشخیص زودهنگام سرطان پوست، به ویژه ملانوم، به معنای شانس بیشتری برای درمان و بهبودی است.
شدت درمان نیز بر طول عمر بیماران سرطان پوست تأثیر میگذارد. درمانهای تهاجمیتر، مانند پرتودرمانی، جراحی و شیمی درمانی، میتوانند عوارض جانبی جدی داشته باشند که میتوانند بر طول عمر بیمار تأثیر بگذارند.
در مجموع، طول عمر بیماران سرطان پوست با پیشرفتهای پزشکی در حال افزایش است. با تشخیص و درمان زودهنگام، اکثر بیماران سرطان پوست میتوانند به زندگی عادی خود ادامه دهند.
انواع سرطان پوست
چهار نوع شایع سرطان پوست عبارتند از:
ملانوما
ملانوما سرطان پوست است که در ملانوسیت ها شکل می گیرد. این سلولهای پوستی هستند که ملانین، رنگدانهای که مسئول رنگ پوست است، تولید میکنند.
ملانوما خطرناکترین نوع سرطان پوست است. سرطان پوست ملانوما معمولاً به صورت یک لکه قهوه ای یا سیاه بزرگتر از خال ظاهر می شود.
نقطه یا برآمدگی می تواند حاشیه نامنظم و سایه هایی از رنگ های مختلف داشته باشد. برجستگی ممکن است به رنگ قرمز با لکه های سیاه، آبی یا بنفش مخلوط شده باشد.
ملانوما می تواند در هر جایی از بدن ایجاد شود، مانند موارد زیر:
قفسه سینه
پاها
کف پا
زیر ناخن
کارسینوم سلول بازال
کارسینوم سلول بازال شایع ترین نوع سرطان پوست است. بیش از 80 درصد از تشخیص های سرطان پوست را تشکیل می دهد.
در سلولهای پایه تشکیل میشود و در قسمتهایی از بدن که به شدت در معرض نور خورشید هستند یافت میشود. اگرچه کارسینوم سلول بازال به کندی رشد می کند و معمولاً به نواحی اطراف سرایت نمی کند، اگر درمان نشود می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
علائم کارسینوم سلول بازال عبارتند از:
ناحیه صاف سفید یا زرد
تکه های قرمز برجسته
برآمدگی های براق صورتی یا قرمز
رشد صورتی با لبه های برجسته
زخم باز که خوب نمی شود
سرطان سلول سنگفرشی
کارسینوم سلول سنگفرشی نیز میزان مرگ و میر پایینی دارد. رشد کندی دارد و می تواند در موارد زیر ایجاد شود:
صورت
گردن
قفسه سینه
گوش ها
پشت دست ها
علائم عبارتند از:
لکه های قرمز خشن و پوسته پوسته
برآمدگی ها یا توده هایی با فرورفتگی جزئی در مرکز
زخم های باز که خوب نمی شوند
رشد زگیل مانند
خوشبختانه با تشخیص زود هنگام درمان کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول سنگفرشی براحتی قابل درمان است.
کارسینوم سلول مرکل
کارسینوم سلول مرکل در سلول های مرکل شروع می شود. اینها در زیر لایه بالایی پوست در نزدیکی انتهای عصبی قرار دارند.
این یک نوع تهاجمی سرطان پوست است که درمان کارسینوم سلول مرکل دشوار است، اما نادر است. احتمال بروز این بیماری در افراد بالای 50 سال و کسانی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند بیشتر است.
کارسینوم سلول مرکل اگر به مغز، ریه ها، کبد یا استخوان ها سرایت کند کشنده است.
نشانه اولیه کارسینوم سلول مرکل یک برآمدگی یا ندول گوشتی رنگ با رشد سریع است که ممکن است خونریزی کند. ندول ها همچنین می توانند قرمز، آبی یا بنفش باشند.
مراحل یا استیج بندی سرطان پوست
اگر تشخیص سرطان پوست دریافت کردید، قدم بعدی شناسایی مرحله آن است.
مرحله بندی روشی است که پزشکان تشخیص می دهند که آیا سرطان به سایر قسمت های بدن شما سرایت کرده است یا خیر. مرحله بندی در ملانوم و کارسینوم سلول مرکل رایج است، زیرا احتمال گسترش این سرطان ها بیشتر است.
به طور معمول، کارسینوم سلول بازال و سلول سنگفرشی شامل مرحله بندی نمی شود. این سرطان های پوست به راحتی قابل درمان هستند و معمولا گسترش نمی یابند. با این حال، پزشک شما ممکن است مرحله بندی را برای ضایعات بزرگتر توصیه کند.
مرحله بندی بر اساس اندازه رشد و اینکه آیا ویژگی های پرخطر دارد یا خیر است. ویژگی های پرخطر عبارتند از:
ضخامت بیشتر از 2 میلی متر
در سطوح پایینی پوست پخش می شود
در فضای اطراف عصب پخش می شود
روی لب ها یا گوش ها ظاهر می شود
در زیر میکروسکوپ غیر طبیعی به نظر می رسد
در اینجا یک تفکیک کلی از مراحل سرطان پوست آمده است:
مرحله 0. سرطان به نواحی اطراف پوست سرایت نکرده است.
مرحله 1. طول سرطان 2 سانتی متر یا کمتر است و هیچ ویژگی پرخطری ندارد.
مرحله 2. عرض سرطان بیش از 2 سانتی متر است و حداقل دو ویژگی پرخطر دارد.
مرحله 3. سرطان به استخوان های صورت یا غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته است.
مرحله 4. سرطان به غدد لنفاوی یا اندام های داخلی گسترش یافته است.
میزان بقای سرطان پوست
چشم انداز یا میزان بقای سرطان پوست به نوع سرطان پوست و مرحله سرطان در هنگام تشخیص بستگی دارد.
به طور معمول، هرچه زودتر تشخیص سرطان پوست را دریافت کنید، نتیجه بهتری خواهید داشت. درمان سرطان زمانی که به سایر قسمت های بدن سرایت می کند سخت تر می شود.
میزان بقای ملانوما
ملانوما در صورت گسترش یک سرطان کشنده است، اما در مراحل اولیه قابل درمان است.
نرخ بقای پنج ساله برای مراحل 0، 1 و 2 ملانوما 98.4 درصد است.
میزان بقای پنج ساله ملانوم مرحله 3 63.6 درصد است. 22.5 درصد برای ملانوم مرحله 4 است.
میزان بقای سلول های مرکل
به گفته منبع معتبر انجمن سرطان آمریکا، میزان بقای پنج ساله برای مراحل 0، 1 و 2 سلولی مرکل 78 درصد است. برای مرحله 3 51 درصد و برای مرحله 4 17 درصد است.
میزان بقای سلول های بازال و سلول های سنگفرشی
از آنجایی که سرطان سلول های بازال و سلول سنگفرشی سرطان های پوستی کم خطر هستند، اطلاعات کمی در مورد میزان بقا بر اساس مرحله وجود دارد.
هر دو نوع سرطان میزان درمان بسیار بالایی دارند. با توجه به انجمن سرطان کانادا، نرخ بقای پنج ساله برای سرطان سلول بازال 100 درصد است. میزان بقای پنج ساله برای کارسینوم سلول سنگفرشی 95 درصد است.
کشنده ترین سرطان پوست
کشندهترین نوع سرطان پوست ملانوما است. ملانوما از سلولهای ملانوسیت که مسئول تولید رنگدانه پوست هستند، شروع میشود. اگرچه ملانوما نسبت به سایر انواع سرطان پوست شیوع کمتری دارد، اما تهاجمیتر است و سریعتر به قسمتهای دیگر بدن گسترش پیدا میکند (متاستاز).
خلاصه
طول عمر بیماران سرطان پوست به عوامل مختلفی از جمله نوع سرطان، مرحله تشخیص، واکنش به درمان، و وضعیت عمومی بیمار بستگی دارد. برخی از انواع سرطان پوست مانند سرطان باسلول باسال و سرطان سلولهای میانی معمولاً دارای پیشبینی بهتری هستند و با درمان موثر، برخی از بیماران ممکن است سالها زنده بمانند.
در مقابل، سرطان پوست ملانوما که از سلولهای ملانوسیتی نشأت میگیرد، ممکن است پیشبینی سختتری داشته باشد و طول عمر بیماران مبتلا به آن متغیر باشد. همچنین، درمانهای جدید و پیشرفتهای علمی ممکن است بهبودهای مهمی در طول عمر بیماران سرطان پوست ایجاد کنند. برای اطلاعات دقیقتر، همواره به متخصصان پزشکی خود مراجعه کنید.
بسته به نوع، سرطان پوست می تواند به سرعت رشد کند و اگر به موقع درمان نشود، میتواند به تمام نقاط بدن گسترش یابد.
اگر روی پوست خود رشد جدیدی داشتید یا متوجه تغییراتی در خال، برآمدگی یا خال مادرزادی موجود شدید، با پزشک خود صحبت کنید.
سرطان پوست سرعت درمان بالایی دارد، اما فقط در صورت تشخیص زودهنگام.