تفاوت بین بواسیر و سرطان روده

تفاوت بین بواسیر و سرطان روده
امتیاز خود را ثبت کنید

تفاوت بین بواسیر و سرطان روده

تفاوت بین بواسیر و سرطان روده : بواسیر و سرطان روده برخی از علائم مشترک مانند خونریزی مقعدی و خون در مدفوع را دارند. با این حال، این دو بیماری از نظر خطر و شدت تفاوت قابل توجهی دارند. به همین دلیل، مهم است که علائم را با پزشک در میان بگذارید تا بتواند تشخیص قطعی بدهد و در صورت لزوم، یک برنامه درمانی مناسب را پیشنهاد کند.

بواسیر بسیار کمتر از سرطان روده بزرگ جدی است و بسیار شایع تر است. درست مانند رگ های واریسی که در زیر پوست پاها ایجاد می شوند، این رگ های متورم در زیر پوست اطراف مقعد (بواسیر خارجی) یا داخل راست روده (بواسیر داخلی) ایجاد می شوند. از سوی دیگر، سرطان روده بزرگ توموری است که در روده بزرگ، لوله بلندی در انتهای تحتانی دستگاه گوارش که غذاهای هضم شده را به راست روده منتقل می کند، جایی که غذا از بدن خارج می شود، ایجاد می شود.

سرطان روده بزرگ زمانی ایجاد می شود که یک رشد خوش خیم (پولیپ) در لایه داخلی روده بزرگ پیشرفت کرده و سرطانی می شود. اگرچه همه پولیپ ها سرطانی نمی شوند، اما شناسایی و حذف آنها یک گام کلیدی در پیشگیری از سرطان روده بزرگ است. به همین دلیل، بسیاری از کارشناسان توصیه می کنند که بزرگسالان با خطر متوسط از حدود 50 سالگی به بعد تحت غربالگری کولونوسکوپی منظم قرار گیرند. در طول کولونوسکوپی، پزشک از تکنولوژی تصویربرداری برای بررسی داخل روده بزرگ استفاده می کند تا پولیپ ها و سایر بافت های غیر طبیعی را پیدا و حذف کند.

سن و عوامل خطر بواسیر

بواسیر در بین بزرگسالان جوان شایع است؛ در واقع، محققان تخمین می زنند که تقریباً 50٪ از افراد حداقل یک بار تا سن 50 سالگی این بیماری را تجربه خواهند کرد. برخی از عوامل خطر بواسیر عبارتند از:

  • زور زدن هنگام اجابت مزاج
  • یبوست مزمن
  • اسهال مزمن
  • نشستن طولانی مدت
  • بارداری

در مقابل، سرطان روده بزرگ بیشتر در افراد بالای 50 سال رخ می دهد. عوامل خطر عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ
  • سابقه شخصی یا خانوادگی بیماری التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو
  • برخی سندرم های ژنتیکی مانند سندرم لنچ
علائم بواسیر

علائم بواسیر

بواسیر اغلب باعث خونریزی مقعدی در حین اجابت مزاج می شود. معمولاً خون قرمز روشن یا تیره است و ممکن است روی دستمال توالت یا در کاسه توالت دیده شود. در اکثر موارد، خونریزی بدون درد است یا فقط با ناراحتی خفیف مانند درد یا خارش اطراف مقعد همراه است.

مانند بواسیر، سرطان روده بزرگ نیز می تواند باعث خونریزی مقعدی شود، اما خونریزی معمولاً بیشتر است و خون ممکن است تیره تر باشد. علاوه بر این، سرطان روده بزرگ می تواند باعث علائم دیگری شود که معمولاً با بواسیر مرتبط نیستند، مانند:

  • درد شکم، گرفتگی یا گاز
  • تغییرات در عادات روده مانند اسهال یا یبوست
  • ناتوانی در تخلیه روده
  • کاهش وزن غیر قابل توضیح
  • خستگی شدید

مدت زمان و پیشرفت بواسیر

بواسیر معمولاً اپیزودیک است و در پاسخ به عوامل خاصی مانند زور زدن هنگام اجابت مزاج، یبوست یا بارداری شعله ور می شود. علائم با مراقبت مناسب و تغییر سبک زندگی بهبود می یابد.

برعکس، علائم سرطان روده بزرگ اغلب با گذشت زمان ادامه می یابد و بدتر می شود. بنابراین، بسیار مهم است که هر گونه علائم یا تغییرات غیر معمول دیگر را به سرعت با پزشک در میان بگذارید، به خصوص برای بزرگسالان بالای 50 سال.

نتایج معاینه فیزیکی بواسیر

پزشک هنگام انجام معاینه فیزیکی می تواند بواسیر خارجی را که ممکن است در اطراف مقعد قابل مشاهده باشد، شناسایی کند. با این حال، بواسیر داخلی بدون استفاده از تجهیزات تخصصی قابل مشاهده نیست.

سرطان روده بزرگ گاهی اوقات می تواند از طریق معاینه رکتال دیجیتال (DRE) یا با ارزیابی دیواره رکتوم برای ناهنجاری ها یا توده ها تشخیص داده شود. با این حال، اغلب سرطان روده بزرگ از طریق کولونوسکوپی یا آزمایش تصویربرداری دیگر یافت می شود.

تشخیص بواسیر در مقابل سرطان روده

پزشک معمولاً می تواند با انجام معاینه رکتال ساده و گرفتن سابقه پزشکی، بواسیر را تشخیص دهد. اگر متوجه رشد غیرعادی شد که بواسیر نیست، ممکن است بیوپسی را برای آزمایش سرطان مقعد توصیه کند.

تشخیص سرطان روده بزرگ دشوارتر است. این به این دلیل است که نشانگرهای سرطان لزوماً با وجود یا عدم وجود سرطان همبستگی ندارند. بنابراین، پزشک ممکن است بر اساس علائم نیز آزمایش را توصیه کند. به عنوان مثال، ممکن است از فرد بپرسد که آیا خونریزی دارد اما بواسیر ندارد یا اینکه درمان بواسیر علائم او را تسکین نمی دهد.

آنها ممکن است آزمایش خون را برای بررسی نشانگرهای سرطان انجام دهند یا کولونوسکوپی را برای بررسی رشد توصیه کنند. کولونوسکوپی شامل وارد کردن یک لوله نازک و انعطاف پذیر به رکتوم در حالی که فرد خوابیده یا آرام بخش شده است. اگر پزشک رشد را پیدا کرد، ممکن است آن را در آزمایشگاه بررسی کند یا بیوپسی را توصیه کند.

جدول فرق بین بواسیر و سرطان روده

تفاوت بین بواسیر و سرطان روده
ویژگی بواسیر سرطان روده
علت تورم رگ‌های خونی رشد غیر طبیعی سلول‌ها
علائم خونریزی روشن، خارش، درد، توده خونریزی تیره، تغییر در عادات روده‌ای، درد شکمی، کاهش وزن
تشخیص معاینه فیزیکی، آنوسکوپی کولونوسکوپی، بیوپسی
درمان درمان‌های خانگی، داروها، جراحی در موارد شدید جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی
درمان بواسیر

درمان بواسیر

یک سری تغییرات در سبک زندگی ممکن است علائم بواسیر را بهبود بخشد. به عنوان مثال، افراد می توانند سعی کنند:

  • فیبر بیشتری بخورند
  • در حین اجابت مزاج فشار نیاورند
  • یبوست را درمان کنند
  • فعال تر شوند
  • هنگام درد بواسیر، حمام سیتز بگیرند

اگر این گزینه ها کمکی نکرد، پزشک ممکن است جراحی برای برداشتن بواسیر را توصیه کند.

درمان سرطان روده

درمان سرطان به نوع، مرحله و محل آن و همچنین سلامت کلی فرد بستگی دارد. به طور کلی، برخی از گزینه های درمانی عبارتند از:

  • جراحی، برای برداشتن رشد سرطانی
  • شیمی درمانی یا پرتودرمانی، برای کند کردن یا متوقف کردن گسترش سرطان
  • دارو، برای کند کردن گسترش سرطان
  • درمان هایی که هم با عوارض جانبی سرطان و هم عوارض جانبی درمان سرطان مقابله می کنند

خلاصه

خونریزی یا درد مقعد می تواند نگران کننده باشد، به خصوص برای افرادی که سابقه خانوادگی سرطان دارند. مهم است که به دلیل ترس درمان را به تأخیر نیندازید.

پزشک انکولوژیست می تواند علت را تشخیص دهد، درمان را توصیه کند و اطمینان خاطر دهد.

حتی اگر سرطان باشد، تشخیص زودهنگام می تواند به طور قابل توجهی شانس زنده ماندن و سالم ماندن را بهبود بخشد.

منبع

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *