پاسخ بهترین متخصص رادیوانکولوژی در تهران به سوالات متداول شما – بخش سوم
بهترین متخصص رادیوانکولوژی در تهران پاسخ می دهد: اعضای تیم پرتودرمانی چه کسانی هستند؟
همانطور که در بخش قبلی خواندید، تیمی از متخصصان پزشکی بسیار آموزش دیده از جمله یک متخصص رادیوانکولوژی یا در اصطلاح رادیوانکولوژیست در حین پرتودرمانی با یکدیگر مشارکت خواهند داشت. در این بخش به ادامه معرفی اعضای تیم پرتودرمانی می پردازیم.

پزشکان متخصص رادیوتراپی انکولوژی
پزشکان متخصص رادیوتراپی انکولوژی رهبر تیم پرتودرمانی شما هستند، آنها می کوشند تا به کمک سایر اعضا تیم بهترین درمان هوشمند را ارائه نمایند. پزشک شما تمام نیازهای روحی و جسمی شما را سنجیده و داروهای لازم برای رفع تمامی نیازهای شما را تجویز میکند.
برای ارتباط با بهترین فوق تخصص رادیوتراپی در تهران کلیک کنید.
فیزیسیست های متخصص پرتودرمانی
فیزیسیست های متخصص پرتودرمانی به پزشک کمک میکنند تا بهترین نقشه درمان لازم برای شما فراهم آید. محاسبات مربوط به جلسات درمان و نیز اطمینان از کالیبره بودن دستگاه های رادیوتراپی و بررسی صحت تجویز اشعه از وظایف ایشان میباشد.
لنفوتراپیست ها
لنفوتراپیست ها به برخی بیماران از جمله بیماران مبتلا به سرطان پستان و سارکوم اندام کمک میکنند تا با یادگیری و انجام ورزش های مخصوص، از ایجاد تورم و درد در اندام ها پیشگیری شود.
فیزیوتراپیست ها
فیزیوتراپیست ها از تمرینات ورزشی برای کمک به عملکرد صحیح بدن شما در دوره پرتودرمانی استفاده می کنند. این تمرینات می تواند به مدیریت عوارض جانبی پرتودرمانی، کاهش درد و حفظ سلامت شما کمک کند.
دندانپزشکان و دندان سازان
اگر برای سرطان های دهان یا سر و گردن پرتودرمانی دریافت می کنید، ممکن است دندانپزشکان نیز در درمان شما مداخله داشته باشند. آنها به جلوگیری از آسیب های اشعه به نواحی سالم دهان، مراقبت از دندان ها، لثه و سایر بافت های دهان کمک می کنند و ممکن است انجام اقدامات پیشگیرانه دندانپزشکی را قبل از پرتو درمانی توصیه کنند. آنها همچنین به مدیریت عوارض جانبی دهانی ناشی از درمان سرطان، مانند خشکی دهان کمک خواهند کرد.
بهترین متخصص پرتودرمانی در تهران پاسخ می دهد: آیا پرتو درمانی بی خطر است؟

برخی از بیماران در مورد ایمنی پرتودرمانی نگران هستند. بیش از یک قرن است که از پرتو درمانی برای درمان بیماران استفاده می شود. طی این زمان، پیشرفت های متعددی برای اطمینان از ایمنی و اثربخشی پرتودرمانی صورت گرفته است.
قبل از شروع دریافت پرتودرمانی، تیم رادیوانکولوژی شما به دقت برنامه شما را تنظیم می کند تا مطمئن شود که درمانی ایمن و دقیق دریافت می کنید. درمان به دقت برنامه ریزی می شود تا روی سرطان تمرکز یابد و در عین حال از آسیب به اندام های سالم در آن ناحیه اجتناب شود. در طول درمان، اعضای تیم، برنامه شما را بررسی و بازنگری می کنند. همچنین از رایانه های ویژه ای برای نظارت و بررسی مجدد صحت عملکرد دستگاه های رادیوتراپی استفاده می شود تا این اطمینان حاصل شود که درمان به درستی پیش می رود. اگر تحت پرتودرمانی خارجی قرار می گیرید، پس از پایان درمان، رادیواکتیویته نخواهید بود، زیرا اشعه در بدن شما باقی نمی ماند. با این حال، اگر تحت براکی تراپی قرار می گیرید، منابع کوچک رادیواکتیو در داخل بدن شما، در تومور یا در بافت اطراف تومور، به طور موقت یا دائم کاشته می شوند. رادیوانکولوژیست شما هرگونه اقدامات احتیاطی خاصی را که ممکن است بدان نیاز داشته باشید را توضیح خواهد داد.
برخی از بیماران نگران این هستند که پرتودرمانی سال ها پس از درمان منجر به سرطان شود. در حالی که این یک خطر بسیار نادر است، درمان سرطان در حال حاضر تنها چیزی است که اهمیت دارد. در مورد هر گونه نگرانی خود با متخصص رادیوانکولوژی یا پرستار رادیوانکولوژیست خود صحبت کنید. مانند سایر روش های درمانی دیگر، پرتودرمانی نیز می تواند عوارض جانبی ایجاد کند. برای اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:
بهترین متخصص پرتودرمانی در تهران پاسخ می دهد: قبل، حین و بعد از پرتودرمانی چه باید کرد؟

هنگامی که تشخیص نهایی شد، احتمالاً با پزشک خانواده خود و چندین متخصص سرطان، مانند جراح، انکولوژیست پزشکی و رادیوانکولوژیست صحبت خواهید کرد تا در مورد انتخاب های درمانی خود تصمیم گیری کنید. این متخصصان با یکدیگر همکاری خواهند داشت تا بهترین درمان را به شما ارائه کنند. در برخی موارد، سرطان باید با استفاده از بیش از یک روش، درمان شود. به عنوان مثال، اگر به سرطان پستان مبتلا هستید، ممکن است برای برداشتن تومور عمل جراحی (توسط جراح) انجام دهید، سپس ممکن است لازم باشد برای از بین بردن سلول های سرطانی باقی مانده در سینه یا اطراف آن پرتودرمانی (توسط یک متخصص رادیوتراپی) انجام دهید.
همچنین ممکن است برای از بین بردن سلول های سرطانی که شاید به سایر قسمت های بدن سرایت کرده باشند، شیمی درمانی (توسط یک انکولوژیست) دریافت کنید.
قبل از درمان
ملاقات با انکولوژیست رادیوتراپی
اگر پرتو درمانی برای شما در نظر گرفته شده است، ابتدا باید با یک متخصص رادیوتراپی مشورت کنید تا بررسی شود آیا پرتودرمانی برای شما مناسب است یا خیر. در اولین ویزیت، پزشک نیاز شما به پرتودرمانی و نتایج احتمالی آن را ارزیابی خواهد کرد. این موارد شامل بررسی مشکلات پزشکی فعلی، سوابق پزشکی گذشته، سابقه جراحی در گذشته، سابقه خانوادگی، داروهای مصرفی، آلرژی ها و سبک زندگی شما می شود. پزشک همچنین یک معاینه فیزیکی برای ارزیابی وسعت بیماری شما و وضعیت فیزیکی کلی تان انجام می دهد. پس از بررسی آزمایشات پزشکی شما، از جمله سی تی اسکن، اسکن ام آر آی و اسکن PET، و تکمیل یک معاینه کامل، متخصص رادیوانکولوژی شما در مورد فواید و خطرات بالقوه پرتودرمانی با شما صحبت خواهد کرد و به سوالات شما پاسخ خواهد داد.
سیمولیشن (شبیه سازی)
برای اینکه پرتودرمانی بیشترین اثربخشی را داشته باشد، باید در هر جلسه دقیقاً بر روی یک هدف یا اهداف خاصی متمرکز باشد. فرآیند اندازه گیری تومور و سایر اعضا بدن و علامت گذاری روی پوست برای کمک به تیم درمان به منظور هدایت پرتوهای اشعه به طور ایمن و دقیق به مکان های مورد نظر، سیمولیشن یا شبیه سازی نامیده می شود
در طول شبیه سازی، انکولوژیست پرتودرمانی و پرتودرمانگر شما را روی دستگاه شبیه سازی، در موقعیتی که در طول درمان واقعی در آن قرار خواهید داشت، قرار می دهند. پرتودرمانگر شما، تحت نظارت پزشک، ناحیه مورد نظر را مستقیماً روی پوست یا دستگاه های بی حرکت سازی، علامت گذاری می کند.
دستگاه های بی حرکت سازی (فیکساتور ها) شامل قالب ها، زیرسری یا سایر وسایلی هستند که به شما کمک می کنند در طول درمان در یک وضعیت، بی حرکت بمانید. پرتودرمانگر، پوست شما را با خالکوبی های کوچک و دائمی علامت گذاری میکند همچنین ممکن است این علامت گذاری روی فیکساتور شما و به کمک ماژیک های مخصوص انجام شود.
رادیوانکولوژیست شما ممکن است درخواست کند که بلوک های خاصی برای شما ساخته شود. این بلوک ها قبل از هر یک از درمان های شما در دستگاه پرتو درمانی خارجی قرار می گیرند و برای شکل دادن به اشعه و جلوگیری از برخورد اشعه به بافت طبیعی استفاده می شوند. در حالت پیشرفته تر، از کولیماتورهای مولتی لیف MLC برای شکل دادن به پرتو و افزایش ایمنی درمان استفاده میشود.
برنامه ریزی درمان
پس از پایان شبیه سازی، متخصص رادیوانکولوژی، اطلاعاتی را که در طول شبیه سازی به دست آورده است، همراه با اطلاعات تصویربرداری های قبلی شما، برای ایجاد یک برنامه درمانی مورد بررسی قرار می دهد. اغلب، یک سی تی اسکن ویژه برای کمک به شبیه سازی و برنامه ریزی درمان انجام می شود. این سی تی اسکن علاوه بر سی تی اسکن تشخیصی شما است، یعنی اگر قبلا به هر دلیلی سی تی اسکن انحام داده باشید، باز هم برای انجام رادیوتراپی باید سی تی اسکن مخصوص درمان را انجام دهید. معمولاً از نرم افزارهای کامپیوتری پیچیده برای کمک به طراحی بهترین برنامه درمانی ممکن استفاده می شود. پس از بررسی تمام این اطلاعات، پزشک نسخه ای می نویسد که بر اساس آن مشخص می شود دقیقاً چه مقدار پرتو، در چه قسمت هایی از بدن تان دریافت خواهید کرد.
در طول درمان
جلسات پرتودرمانی پرتوهای خارجی
هنگامی که تحت درمان پرتودرمانی خارجی قرار می گیرید، هر جلسه بدون درد است، درست مانند گرفتن عکس اشعه ایکس. اشعه از دستگاهی که دور از بدن شما قرار دارد، که معمولاً یک شتاب دهنده خطی است، به سمت تومور شما هدایت می شود. پرتو خارجی بر خلاف جراحی که یک فرآیند تهاجمی است، غیرتهاجمی می باشد. یکی از مزایای پرتودرمانی این است که به صورت مجموعه ای از درمان های سرپایی انجام می شود (به این معنی که مجبور نیستید در بیمارستان بستری شوید). بدین ترتیب اغلب، نیازی به گرفتن مرخصی یا طی دوره نقاهت که ممکن است به دنبال درمان های دیگر باشد، ندارید.
درمان ها معمولاً پنج روز در هفته برنامه ریزی می شوند و برای 1 تا 8 هفته ادامه می یابند. تعداد جلساتی که نیاز خواهید داشت به اندازه، محل و نوع سرطان، هدف از درمان، سلامت عمومی و سایر درمان های پزشکی که ممکن است دریافت کنید بستگی دارد. پرتودرمانگر با توجه به دستورات رادیوانکولوژیست شما، درمان پرتو خارجی را انجام می دهد. معمولا 5 تا 15 دقیقه طول می کشد تا شما تحت درمان قرار بگیرید.