- انواع تومور مغزی
- مرحله بندی تومورهای مغزی
- تشخیص تومور مغزی
- بیومارکر تومور مغزی
- انواع تومورهای مغز و نخاع
- گلیوما
- اپاندیموما
- کرانیوفارنژیوما
- تومورهای جنینی
- همانژیوبلاستوما
- لنفوم مغز یا نخاع (لنفوم CNS)
- مننژیوما
- تومورهای ناحیه پینهآل
- تومورهای هیپوفیز
- شوانومای دهلیزی (نوروم آکوستیک)
- تومورهای نخاعی
- گلیوسارکوم
- انواع تومور مغزی در کودکان
- انواع تومور مغزی خوش خیم
- انواع تومور مغزی بدخیم
- بهترین متخصص درمان تومور مغزی
انواع تومور مغزی
بیش از 100 نوع مختلف تومور مغزی وجود دارد که میتواند در مغز یا سیستم عصبی مرکزی ایجاد شود. انواع تومور مغزی میتوانند از هر قسمتی از مغز یا نخاع شروع شوند (تومورهای اولیه مغزی). یا سرطان میتواند از جای دیگری در بدن به مغز یا نخاع گسترش یابد. این به عنوان تومور ثانویه مغز یا متاستاز مغز شناخته میشود.
مرحله بندی تومورهای مغزی
پزشکان از سیستمی برای طبقهبندی تومورهای مغزی به گروهها و انواع مختلف استفاده میکنند. این سیستم به طور منظم بهروز میشود. آخرین مورد، طبقهبندی سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال 2021 است.
درمان سرطان با رادیوتراپی فوق تخصصی توسط دکتر احسان کرباسی متخصص پرتودرمانی
جهت رزرو نوبت تماس بگیرید: 88627420-021
بیش از 100 نوع مختلف وجود دارد، بنابراین ما به همه اینها اشاره نکردهایم. بر اساس آخرین طبقهبندی WHO، ما شرح سادهای از برخی از انواع ارائه میدهیم.
درک انواع و گروههای مختلف تومورهای مغزی میتواند دشوار باشد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در مورد تشخیص خود، میتوانید با پزشک یا پرستار متخصص خود نیز صحبت کنید.
پزشکان برای گروهبندی (طبقهبندی) انواع مختلف تومورهای مغزی به عوامل متعددی توجه میکنند. این شامل:
نوع سلولی که از آن ایجاد میشوند
مغز و نخاع از انواع مختلف سلولها و بافتها تشکیل شدهاند. تومورهای مغزی معمولاً به نام سلول یا بافتی که در آن شروع شدهاند نامگذاری میشوند. به عنوان مثال، تومورهای اپاندیموما از سلولهایی به نام سلولهای اپاندیمی شروع میشوند.
ناحیهای از مغز که در آن رشد میکنند
- تومورهای مغزی میتوانند از هر جایی در مغز یا نخاع شروع شوند.
- برخی از تومورها بسته به جایی که در مغز شروع شدهاند، به عنوان “نوع” گروهبندی میشوند. به عنوان مثال، تومورهای مغزی ناحیه پینهآل از غده پینهآل شروع میشوند.
تغییرات ژنتیکی موجود در تومور
- پزشک شما به دنبال تغییرات ژنی خاصی در سلولهای برخی از انواع تومورهای مغزی است. این آزمایشها همچنین مطالعات بیومارکر یا مولکولی نامیده میشوند.
- نتایج این آزمایشها به پزشکان کمک میکند تا نوع و درجه تومور مغزی شما را تشخیص دهند. همچنین به آنها کمک میکند تا گزینههای درمانی شما و احتمال پاسخ تومور به درمان را تعیین کنند.
اینکه آیا بیشتر در کودکان یا بزرگسالان ایجاد میشود
- شایعترین نوع تومور مغزی گلیوما است.
- برخی از انواع گلیوما در بزرگسالان شایعتر است. پزشکان اینها را به عنوان گلیوماهای نوع بزرگسالان گروهبندی میکنند. و برخی از گلیوماها در کودکان شایعتر است. بنابراین پزشکان اینها را به عنوان گلیوماهای نوع کودک (کودکان) گروهبندی میکنند.
- این به پزشکان کمک میکند زیرا گلیوماهای نوع کودکان میتوانند متفاوت از گلیوماهای نوع بزرگسالان به نظر برسند و رفتار کنند. بنابراین، آنها اغلب به درمانهای متفاوتی نیاز دارند.
درجه تومور
تومورهای مغزی بر اساس سرعت رشد احتمالی آنها گروهبندی میشوند. به اینها درجه میگویند. درجه به نحوه ظاهر سلولها بستگی دارد. به طور کلی، هر چه سلولها طبیعیتر به نظر برسند، درجه پایینتر است. هر چه سلولها غیرطبیعیتر به نظر برسند، درجه بالاتر است. درجه همچنین به ژنها و پروتئینهای موجود در سلولهای تومور بستگی دارد.
برای آگاهی از تومور مغزی چیست کلیک کنید.
تشخیص تومور مغزی
تشخیص تومور مغزی یک فرآیند چند مرحلهای است که شامل معاینات فیزیکی، بررسی سابقه پزشکی و استفاده از روشهای تصویربرداری و آزمایشگاهی میشود.
مراحل تشخیص تومور مغزی:
معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی: پزشک با بیمار در مورد علائم، سابقه بیماریهای قبلی و سابقه خانوادگی مصاحبه میکند. معاینه عصبی برای بررسی عملکرد مغز، اعصاب جمجمهای، تعادل، هماهنگی، حواس و رفلکسها انجام میشود.
تصویربرداری: تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): MRI با استفاده از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی، تصاویر دقیقی از مغز ایجاد میکند. این روش بهترین روش تصویربرداری برای تشخیص تومورهای مغزی است.
سی تی اسکن: CT scan با استفاده از اشعه ایکس، تصاویر مقطعی از مغز ایجاد میکند. این روش میتواند به سرعت خونریزی مغزی یا تومورهای آهکی شده را نشان دهد.
توموگرافی انتشار پوزیترون (PET): PET scan با استفاده از یک ماده رادیواکتیو (معمولاً گلوکز) میزان فعالیت متابولیک سلولهای مغز را نشان میدهد. این روش میتواند به تشخیص تومورهای بدخیم و افتراق آنها از بافت طبیعی مغز کمک کند.
آنژیوگرافی مغز: در این روش با تزریق ماده کنتراست به داخل رگهای خونی، تصاویر از رگهای مغز گرفته میشود. این روش میتواند به تشخیص تومورهایی که با رگهای خونی در ارتباط هستند کمک کند.
آزمایشهای دیگر برای تشخیص تومور مغزی:
- بیوپسی: در این روش نمونه کوچکی از بافت تومور برداشته شده و زیر میکروسکوپ بررسی میشود. بیوپسی میتواند به تشخیص نوع تومور و درجه بدخیمی آن کمک کند.
- سوراخ کردن کمر (LP): در این روش نمونهای از مایع مغزی نخاعی (CSF) گرفته شده و برای بررسی وجود سلولهای سرطانی یا سایر نشانگرها آزمایش میشود.
- الکتروانسفالوگرافی (EEG): EEG فعالیت الکتریکی مغز را ثبت میکند و میتواند به تشخیص تشنج و سایر اختلالات مغزی کمک کند.
بیومارکر تومور مغزی
پزشکان در آزمایشگاه سطح بیومارکرهای خاصی را در سلولهای تومور شما اندازهگیری میکنند. بیومارکرهای مختلفی وجود دارد. در اینجا لیستی از برخی از بیومارکرهایی که ممکن است در کنار نام نوع تومور خود ببینید یا بشنوید آورده شده است:
- BRAF
- EGFR
- IDH1 و IDH2
- 1p/19q
- ATRX
- MGMT
- H3K27me3
- TERT promoter
- NF1 و NF2
اگر بیومارکر شما در لیست بالا نیست، لطفاً برای اطلاعات بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.
ممکن است اصطلاحات مختلفی را برای توصیف بیومارکرها بشنوید یا بخوانید:
- جهش یافته: به این معنی است که تغییرات دائمی در ژن وجود دارد
- نوع وحشی: به این معنی است که پزشکان هیچ تغییری در ژن مشاهده نکردهاند
- تقویت شده: به این معنی است که تعداد نسخههای ژن افزایش یافته است
- حذف شده: به این معنی است که بخشی از کروموزوم از دست رفته است (حذف شده است)
- فیوژن: به این معنی است که یک ژن به ژن دیگری پیوسته است (فیوز شده است)
انواع تومورهای مغز و نخاع
در زیر لیستی از برخی از رایجترین انواع تومورهای مغزی در بزرگسالان آورده شده است. میتوانید برای اطلاعات دقیقتر در مورد انواع مختلف، روی پیوندها کلیک کنید. شایعترین نوع در بزرگسالان گلیوما است.
گلیوما
گلیوماها تومورهای مغزی سرطانی (بدخیم) هستند که از سلولهای گلیال شروع میشوند. اینها سلولهای پشتیبان مغز و نخاع هستند. 3 نوع مختلف گلیوما وجود دارد:
- آستروسیتوما
- گلیوبلاستوما
- الیگودندروگلیوما
آستروسیتوما
آستروسیتوما شایعترین نوع گلیوما است. این تومور از نوعی سلول گلیال به نام آستروسیت ایجاد میشود. انواع مختلفی از آستروسیتوما وجود دارد.
نحوه توصیف و گروهبندی آستروسیتوماها توسط پزشکان تغییر کرده است. همه آستروسیتوماها اکنون آستروسیتوما، جهش یافته IDH نامیده میشوند.
درباره آستروسیتوماها و درمان آنها بیشتر بدانید
3 درجه آستروسیتوما وجود دارد. اینها هستند:
- درجه 2 (منتشر)
- درجه 3 (آناپلاستیک)
- درجه 4
گلیوبلاستوما
گلیوبلاستوما نوعی گلیومای سریع رشد (درجه بالا) است. در گذشته به آن گلیوبلاستوما مولتیفرم یا GBM نیز میگفتند. پزشکان نحوه نامگذاری گلیوبلاستوما را تغییر دادهاند. اکنون ممکن است بشنوید که به عنوان گلیوبلاستوما، IDH نوع وحشی توصیف میشود.
الیگودندروگلیوما
الیگودندروگلیوماها نوع نادری از گلیوما هستند. آنها از سلولهای گلیال به نام الیگودندروسیتها ایجاد میشوند. پزشکان آنها را بر اساس سرعت رشد احتمالی آنها در گروهها قرار میدهند. به این درجه میگویند. آنها میتوانند درجه پایین (رشد آهسته) یا درجه بالا (رشد سریع) باشند.
ممکن است بشنوید که تومور شما به عنوان الیگودندروگلیوما، جهش یافته IDH و 1p/19q حذف شده توصیف میشود.
درباره الیگودندروگلیوماها و درمان آنها بخوانید
اپاندیموما
اپاندیموماها معمولاً از سلولهای اپاندیمی شروع میشوند. این سلولها نواحی پر از مایع مغز (بطنها) و نخاع را میپوشانند.
این نوع نادری از تومور مغزی در بزرگسالان است. انواع مختلفی از اپاندیموما وجود دارد. پزشک شما در مورد نوع شما بیشتر به شما خواهد گفت.
درباره تومور مغزی اپاندیموما بیشتر بدانید.
کرانیوفارنژیوما
کرانیوفارنژیوماها تومورهای خوشخیم مغزی هستند. این بدان معنی است که آنها سرطانی (غیر بدخیم) نیستند.
آنها معمولاً در نزدیکی قاعده مغز، درست بالای غده هیپوفیز رشد میکنند. غده هیپوفیز هورمونهایی میسازد که عملکردهای مهم بدن را کنترل میکنند. بنابراین این تومورها میتوانند به دلیل تغییرات در نحوه عملکرد غده هیپوفیز باعث ایجاد علائم شوند.
درباره تومور مغزی کرانیوفارنژیوما بیشتر بدانید.
تومورهای جنینی
تومورهای جنینی از سلولهایی ایجاد میشوند که از مراحل اولیه رشد ما باقی ماندهاند. انواع مختلفی از تومورهای جنینی وجود دارد. شایعترین نوع مدولوبلاستوما است که عمدتاً کودکان را تحت تأثیر قرار میدهد.
درباره تومور مغزی جنینی بیشتر بدانید.
همانژیوبلاستوما
همانژیوبلاستوماها تومورهای خوشخیم مغزی نادر هستند. این بدان معنی است که آنها سرطان (غیر بدخیم) نیستند. آنها از سلولهایی شروع میشوند که رگهای خونی مغز، نخاع و ساقه مغز را میپوشانند. آنها معمولاً در طی چند سال به آرامی رشد میکنند.
درباره تومور مغزی همانژیوبلاستوما بیشتر بدانید.
لنفوم مغز یا نخاع (لنفوم CNS)
این نوع نادری از لنفوم است. لنفوم سرطانی است که از سیستم لنفاوی شروع میشود. لنفوم اولیه سیستم عصبی مرکزی (CNS) به این معنی است که لنفوم در مغز یا نخاع ایجاد میشود. به آن لنفوم اولیه مغزی نیز میگویند.
شایعترین نوع لنفوم اولیه CNS، لنفوم منتشر سلول B بزرگ است.
درباره تومور مغزی لنفوم مغز یا نخاع بیشتر بدانید.
مننژیوما
مننژیوماها تومورهایی هستند که از لایههای بافتی پوشاننده مغز و نخاع شروع میشوند. این بافت مننژ نامیده میشود. اکثر مننژیوماها سرطانی (خوشخیم) نیستند.
3 درجه مننژیوما وجود دارد:
- درجه 1
- درجه 2
- درجه 3
تومورهای ناحیه پینهآل
تومورهای ناحیه پینهآل تومورهای مغزی نادر هستند. آنها از غده پینهآل یا بافتهای اطراف آن شروع میشوند. غده پینهآل در وسط مغز، درست پشت ساقه مغز قرار دارد. این هورمون ملاتونین را میسازد که خواب را کنترل میکند.
انواع مختلفی از تومورها وجود دارد که میتوانند از ناحیه پینهآل شروع شوند. 2 نوع اصلی عبارتند از:
- تومورهای سلول زایا
- تومورهایی که از غده پینهآل شروع میشوند (تومورهای غده پینهآل)
تومورهای هیپوفیز
این تومورها از غده هیپوفیز شروع میشوند. غده هیپوفیز هورمونها را میسازد و در جریان خون آزاد میکند. اکثر تومورهای هیپوفیز سرطانی (خوشخیم) نیستند.
تومورهای خوشخیم غده هیپوفیز، آدنوم هیپوفیز نیز نامیده میشوند.
درباره تومورهای مغزی هیپوفیز بیشتر بدانید.
شوانومای دهلیزی (نوروم آکوستیک)
شوانومای دهلیزی را نوروم آکوستیک نیز مینامند. آنها تومورهای مغزی غیر سرطانی (خوشخیم) هستند که از عصبی که مغز را به گوش متصل میکند شروع میشوند.
شوانومای دهلیزی از سلولهای شوان شروع میشود. اینها سلولهای چربی در قسمت بیرونی اعصاب هستند. آنها معمولاً از عصب دهلیزی-حلزونی شروع میشوند. این عصب مغز را به گوش متصل میکند. شنوایی و تعادل را کنترل میکند.
تومورهای نخاعی
تومورهایی که از نخاع شروع میشوند (تومورهای اولیه نخاعی) نادر هستند. انواع مختلفی از تومورهای اولیه نخاعی وجود دارد. شایعترین انواع آنها مننژیوما، تومورهای اعصاب نخاعی و اپاندیموماها هستند.
درباره تومورهای نخاعی بیشتر بدانید.
گلیوسارکوم
گلیوسارکومها نوع نادری از گلیومای سرطانی با رشد سریع (درجه بالا) هستند. آنها شبیه گلیوبلاستوماها هستند، اما کمتر رایج هستند.
آنها از سلولهای گلیال به نام آستروسیتها ایجاد میشوند. اما آنها همچنین برخی از ویژگیهای سارکومها را دارند. آنها در مغز رشد میکنند اما میتوانند در نخاع نیز ایجاد شوند.
پزشکان گلیوسارکومها را به صورت اولیه یا ثانویه توصیف میکنند:
- گلیوسارکوم اولیه : پزشکان این را در اولین جراحی یا بیوپسی شما تشخیص میدهند اگر قبلاً گلیوبلاستوما نداشتهاید.
- گلیوسارکوم ثانویه : پزشکان این را در صورتی تشخیص میدهند که شما به گلیوسارکوم مبتلا شوید و در گذشته برای گلیوبلاستوما تحت درمان قرار گرفته باشید.
پزشکان معمولاً گلیوسارکوم را به روشی مشابه گلیوبلاستوما درمان میکنند.
انواع تومور مغزی در کودکان
آستروسیتوما: شایعترین نوع تومور مغزی در کودکان است که از سلولهای ستارهای شکل مغز به نام آستروسیتها تشکیل میشود. این تومورها میتوانند در هر قسمتی از مغز یا نخاع رشد کنند، اما اغلب در مخچه یافت میشوند.
مدولوبلاستوما: نوعی تومور سرطانی است که در مخچه ایجاد میشود. این تومور میتواند به سرعت رشد کند و به سایر قسمتهای مغز یا نخاع گسترش یابد.
گلیومای ساقه مغز: در ساقه مغز (قسمتی از مغز که مغز را به نخاع متصل میکند) رشد میکند. این تومورها میتوانند باعث مشکلات بینایی، تعادل و حرکت شوند.
اپاندیموما: از سلولهای اپاندیمال که بطنهای مغز و کانال مرکزی نخاع را میپوشانند، منشا میگیرد. این تومورها میتوانند باعث افزایش فشار داخل جمجمه و انسداد جریان مایع مغزی نخاعی شوند.
کرانیوفارینژیوما: توموری خوشخیم است که در نزدیکی غده هیپوفیز رشد میکند. این تومور میتواند بر غده هیپوفیز فشار وارد کند و باعث اختلالات هورمونی و مشکلات بینایی شود.
انواع تومور مغزی خوش خیم
- مننژیوما
- شوآنوما (نوروم آکوستیک)
- آدنوم هیپوفیز
- کرانیوفارینژیوما
- همانژیوبلاستوما
- گلیوما درجه پایین (بعضی از انواع)
- کوردوما
- گانگلیوسیتوم
- گلوموس ژوگولار
- پینئوسیتوما
انواع تومور مغزی بدخیم
- گلیوبلاستوما
- آستروسیتوما (درجه بالا)
- الیگودندروگلیوما (درجه بالا)
- اپاندیموما (درجه بالا)
- مدولوبلاستوما
- لنفوم اولیه سیستم عصبی مرکزی (PCNSL)
- تومورهای متاستاتیک (گسترش یافته از سایر نقاط بدن)
بهترین متخصص درمان تومور مغزی
دکتر احسان کرباسی، متخصص رادیوتراپی انکولوژی و عضو انجمن رادیوتراپی انکولوژی ایران، با بهرهگیری از دانش بهروز و تجربه در زمینه پرتو درمانی، میتواند گزینهی مناسبی برای درمان تومورهای مغزی باشد. ایشان با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته و دستگاههای مدرن، پرتودرمانی تومور مغزی را با دقت بالا و عوارض جانبی کمتر انجام میدهند. دکتر کرباسی در تشخیص و درمان انواع سرطانها، از جمله تومورهای مغزی، تخصص دارند و با تمرکز بر درمانهای شخصیسازی شده، به بیماران کمک میکنند تا بهترین نتیجه را از درمان خود بگیرند.