تومور مغزی مننژیوما چیست؟

تومور مغزی مننژیوما چیست؟
5/5 - (1 امتیاز)

تومور مغزی مننژیوما

تومور مغزی مننژیوما تومورهایی هستند که از لایه‌های بافت (مننژ) که مغز و نخاع را می‌پوشانند شروع می‌شوند. اکثر مننژیوماها سرطانی (خوش‌خیم) نیستند.

مننژها غشاهایی هستند که از مغز و نخاع حمایت و محافظت می‌کنند. مایعی شفاف به نام مایع مغزی نخاعی (CSF) در فضاهای تشکیل شده توسط مننژها حرکت می‌کند. مننژیوماها می‌توانند از هر جایی در مغز و نخاع شروع شوند.

درمان سرطان با رادیوتراپی فوق تخصصی توسط دکتر احسان کرباسی متخصص پرتودرمانی

جهت رزرو نوبت تماس بگیرید: 88627420-021

علائم تومور مغزی مننژیوما

علائم مننژیوما به محل تومور در مغز بستگی دارد. برخی از مننژیوماها هیچ علامتی ایجاد نمی‌کنند. آنها ممکن است زمانی که شما برای چیز دیگری اسکن مغز انجام می‌دهید، تشخیص داده شوند.

اگر علائمی دارید، ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تشنج
  • ضعف در بازوها یا پاهای شما
  • از دست دادن بینایی
  • کم شنوایی

انواع و درجه‌های تومور مغزی مننژیوماها

پزشکان تومور مغزی مننژیوما را بر اساس سرعت رشد احتمالی آنها در گروه‌هایی قرار می‌دهند. به این درجه می‌گویند. آنها می‌توانند درجه پایین (رشد آهسته) یا درجه بالا (رشد سریع) باشند.

درجه به نحوه ظاهر سلول‌ها بستگی دارد. به طور کلی، هر چه سلول‌ها طبیعی‌تر به نظر برسند، درجه پایین‌تر است. هر چه سلول‌ها غیرطبیعی‌تر به نظر برسند، درجه بالاتر است. درجه همچنین به ژن‌ها و پروتئین‌های موجود در سلول‌های تومور بستگی دارد.

پزشکان برای طبقه‌بندی تومور مغزی مننژیوماها از سیستمی به نام درجه‌بندی استفاده می‌کنند. این سیستم بر اساس سرعت رشد و احتمال عود تومور پس از درمان تعیین می‌شود.

سه درجه برای تومور مغزی مننژیوما وجود دارد:

  • درجه 1 (گرید 1): شایع‌ترین نوع مننژیوما است. این تومورها خوش‌خیم هستند و به آرامی رشد می‌کنند. سلول‌های آنها زیر میکروسکوپ طبیعی به نظر می‌رسند و احتمال عود آنها پس از درمان کم است.
  • درجه 2 (گرید 2): این تومورها تهاجمی‌تر از تومورهای درجه 1 هستند و سریع‌تر رشد می‌کنند. سلول‌های آنها زیر میکروسکوپ کمی غیرطبیعی به نظر می‌رسند و احتمال عود آنها پس از درمان بیشتر است.
  • درجه 3 (گرید 3): نادرترین و تهاجمی‌ترین نوع مننژیوما است. این تومورها به سرعت رشد می‌کنند و می‌توانند به بافت‌های اطراف مغز و نخاع حمله کنند. سلول‌های آنها زیر میکروسکوپ بسیار غیرطبیعی به نظر می‌رسند و احتمال عود آنها پس از درمان بسیار بالا است.

عوامل موثر بر درجه تومور مغزی مننژیوما:

  • ظاهر سلول‌ها: هر چه سلول‌های تومور زیر میکروسکوپ غیرطبیعی‌تر باشند، درجه تومور بالاتر است.
  • سرعت رشد: تومورهایی که سریع‌تر رشد می‌کنند، درجه بالاتری دارند.
  • تهاجم به بافت‌های اطراف: تومورهایی که به بافت‌های اطراف مغز و نخاع حمله می‌کنند، درجه بالاتری دارند.

پزشکان همچنین تومور مغزی مننژیوما را به زیرگروه‌هایی تقسیم می‌کنند. 15 نوع مختلف مننژیوما وجود دارد.

تومور مغزی مننژیوما

تومور مغزی مننژیوما چقدر شایع است

از هر 100 تومور مغزی (حدود 27%) که در انگلستان بین سال‌های 1995 تا 2017 تشخیص داده شده است، حدود 27 مورد مننژیوما بوده‌اند. این شایع‌ترین نوع تومور خوش‌خیم مغزی است که در بریتانیا تشخیص داده می‌شود.

چه آزمایشاتی برای تومور مغزی مننژیوما انجام دهم؟

شما برای تشخیص تومور مغزی مننژیوما آزمایش‌هایی انجام می‌دهید. پزشک شما اندازه تومور و محل آن را بررسی می‌کند. این به پزشک شما در برنامه‌ریزی درمان شما کمک می‌کند. آزمایش‌هایی که ممکن است انجام دهید عبارتند از:

  • اسکن MRI یا سی تی اسکن
  • بیوپسی
  • آزمایش خون
  • آزمایش سیستم عصبی شما (معاینه عصبی)
  • اسکن برای بررسی رگ‌های خونی مغز (آنژیوگرافی مغز)

درمان تومور مغزی مننژیوما

درمان شما به این بستگی دارد که آیا مننژیوما درجه پایین (رشد آهسته) است یا درجه بالا (رشد سریع). همچنین به محل تومور بستگی دارد.

مشاهده تومور مغزی مننژیوما:

در صورتی که تومور کوچک باشد، به آرامی رشد کند و علائمی ایجاد نکند، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد که تنها نظارت و پیگیری منظم انجام دهد. این روش معمولاً برای بیماران مسن‌تر یا کسانی که تومورهای خوش‌خیم دارند، توصیه می‌شود.

جراحی تومور مغزی مننژیوما:

جراحی یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای درمان مننژیوما است. هدف از جراحی حذف کامل یا حداکثری تومور است. با این حال، به دلیل مجاورت پرده مننژ و تومور داخل آن با ساختارهای حساس مغز، همیشه امکان برداشتن کامل تومور وجود ندارد.

پرتودرمانی تومور مغزی مننژیوما:

اگر طی عمل جراحی، تومور مننژیوم را نتوان کامل برداشت، ممکن است پرتودرمانی تومور مغزی پس از آن توصیه شود. همچنین ممکن است پرتودرمانی به جای جراحی یا در کنار آن توصیه شود، به خصوص برای تومورهای درجه بالاتر. هدف از پرتودرمانی، تخریب سلول‌های بدخیم باقی‌مانده و کاهش خطر بازگشت مننژیوم است.

رادیوسرجری تومور مغزی مننژیوما:

این روش نوعی پرتودرمانی است که از دوزهای بالای پرتو برای هدف قرار دادن دقیق تومور استفاده می‌کند. این روش برای تومورهای کوچک و خوش‌خیم مناسب است.

شیمی‌درمانی تومور مغزی مننژیوما:

شیمی‌درمانی به ندرت برای درمان مننژیوما استفاده می‌شود، اما ممکن است در موارد خاص، مانند تومورهای درجه 3 یا تومورهایی که به درمان‌های دیگر پاسخ نداده‌اند، تجویز شود.

بعد از درمان تومور مغزی مننژیوما چه کاری باید انجام دهم؟

پس از پایان درمان، به طور منظم با پزشک یا پرستار خود ملاقات خواهید کرد. پزشک شما در هر قرار ملاقات شما را معاینه می‌کند. آنها می‌پرسند که چه احساسی دارید، آیا علائم یا عوارض جانبی داشته‌اید، و آیا نگران چیزی هستید. همچنین در برخی از ویزیت‌ها اسکن MRI انجام می‌دهید.

فراوانی معاینات شما به وضعیت فردی شما بستگی دارد.

  • برای مننژیومای درجه 1، ممکن است هر سال، به مدت 5 سال، اسکن MRI انجام دهید. سپس هر 2 سال یکبار اسکن MRI انجام می‌دهید.
  • برای مننژیومای درجه 2، ممکن است هر 6 تا 12 ماه یکبار اسکن MRI انجام دهید. پس از 5 سال، هر 2 سال یکبار اسکن MRI انجام می‌دهید.
  • برای مننژیومای درجه 3، ممکن است هر 3 تا 6 ماه یکبار اسکن MRI انجام دهید. پس از 2 سال، هر 6 تا 12 ماه یکبار اسکن MRI انجام می‌دهید.

کنار آمدن با تومور مغزی مننژیوما

کنار آمدن با تشخیص تومور مغزی مننژیوما می‌تواند از نظر عملی و عاطفی دشوار باشد. این می‌تواند به خصوص زمانی که تومور نادری دارید دشوار باشد. آگاهی خوب از نوع توموری که دارید و درمان آن می‌تواند کنار آمدن با آن را آسان‌تر کند.

منبع

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *